Osnovano Društvo prijatelja vrgorske starine

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Večeras je u Vrgorcu održana osnivačka skupština Društva prijatelja vrgorske starine. Za predsjednika Društva izabran je profesor povijesti i geografije Branko Radonić iz Vrgorca. Za potpredsjednika je izabran dugogodišnji mjesni odbornik Matko Bašić iz Rašćana, dok je tajnica profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka Adriana Turić-Erceg iz Vrgorca. Svi članovi izabranog vodstva veliki su ljubitelji lokalne povijesti, baštine i kulture vrgorskog kraja.

Nakon formalnog dijela sjednice osnivačke skupštine, bilo je više riječi o budućim djelatnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a koji se tiču zaštite i istraživanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine. Izrađen je inicijalni popis projekata koji će se realizirati kroz izložbe i izdavačku djelatnost.

Nakon što se Društvo prijatelja vrgorske starine registrira pri Uredu državne uprave (unutar 30 dana), kreće učlanjivanje, prikupljanje donacija, a potom realizacija zadanih projekata i promišljanje kulturne politike Vrgorca.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst