Dana 12. travnja ove godine Turistička zajednica Grada Vrgorca i Društvo prijatelja vrgorske starine, a u suradnji s objema vrgorskim školama, organizirali su prvo izdanje nove manifestacije zvane „Spužarica“. Ideja se temelji na arhivskom otkriću povjesničara Branka Radonića da su se 1924. na području Dubrovačke oblasti spuži jeli samo u općini Vrgorac. A manifestacija je dobila ime po vrsti kiše tijekom čijega padanja se u proljeće kupe spuži u našemu kraju. Već prvo izdanje manifestacije odjeknulo je daleko izvan Vrgorca, diljem Dalmacije i općenito Hrvatskoj. Svjedoči tome prezentacija branda „Hram okusa“ koja je održana u listopadu u „Kašetici“, prostoru Centra za poljoprivredu i razvoj Primorsko-goranske županije. „Hram okusa“ je priča o obiteljskom poduzetništvu Branka i Alme Cvjetković koji uzgajaju puževe. Navodeći popularne manifestacije posvećene puževima, iz OPG-a Cvjetković navode 50 godina staru Festu della Ciocche u Galižani, Bobolo fest u Livadama i posljednju među njima, Spužaricu iz Vrgorca.
– Najljepša potvrda naših projekata je kada vas osim posjetitelja prepoznaju i mediji pa vas samoinicijativno uvrste uz bok najvećim istarskim gastro feštama. Naše prvo izdanje “Spužarice” – fešte od spuža, koje smo održali početkom travnja palo je na plodno tlo i to baš ovdje u Vrgorcu gdje su puževi dio naše gastronomske baštine, što potvrđuju i stoljetni dokumenti, ali su i neodvojivi dio djetinjstva svakoga od nas. A onda se ova ukusna vijest lako proširi dalje po Dalmaciji i Hrvatskoj. Spužarica je manifestacija koja se temelji na našoj izvornoj, originalnoj kulturi i baštini Vrgorske krajine prikupljanja i konzumacije spuža (puževa). Dokaz je da naša povijest krije brojne zanimljivosti, samo ih treba izvući od zaborava i prezentirati javnosti, kažu u Turističkoj zajednici grada Vrgorca.
DPVS