Ivan Ramljak: nakon duge pomrčine u Hrvatskoj došlo je do oživljavanja ove nevjerojatne izbjegličke priče

Redatelj filma o dalmatinskome zbjegu “El Shatt – nacrt za utopiju” iz 2023. Ivan Ramljak za slovenske “Primorske novice” govorio je o svome filmu, a spomenuo je i druge projekte o ovoj temi koji su se pojavili u posljednje dvije godine, između ostaloga i knjigu “El Shatt – Dalmatinci u pustinji” autora Branka Radonića. Ramljak kaže:

Nakon duge pomrčine u Hrvatskoj, u posljednjem razdoblju, zanimljivo, gotovo u isto vrijeme, došlo je do oživljavanja ove nevjerojatne izbjegličke priče. “U Hrvatskoj do prije nekoliko tjedana nije postojala niti jedna povijesna knjiga na tu temu, što mi je nevjerojatno… Ali pokazalo se da je netko već radio na tome sedam godina”, kaže Ramljak. Riječ je o gotovo 800 stranica dugoj knjizi pod naslovom El Shatt – Dalmatinci u pustinji autora Branka Radonića. U posljednje dvije godine pojavio se album elektronske glazbe posvećen El Shattu, a nastao je i eksperimentalni film Ane Milanko. “Nismo znali jedni za druge, ali mislim da je to sudbina potisnutih tema koje se dugo ignoriraju, a onda se u jednom trenutku dogodi vulkan.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst