U južnoafričkoj Carolini postavljena spomen-ploča u čast burskom ratniku Ulderiku Franiću iz Vrgorca

Snimio: Tian Schutte

U petak 31. svibnja u mjestu Carolina u provinciji Mpumalanga u Republici Južnoj Africi svečano je otkriven renovirani spomenik burskim ratnicima palima u ratu protiv Britanaca 1899. – 1902. godine. Podno spomenika postavljene su nove spomen-ploče nekolicini stradalih burskih ratnika među kojima je i ploča posvećena Ulderiku Franiću, rođenom u Vrgorcu 5. kolovoza 1871. godine, inače izdanku znamenite loze vrgorskih Franića koja je dala načelnike, zastupnike, intelektualce.

Franićev pustolovni duh odveo ga je u Južnu Afriku gdje ga je zatekao početak Burskog rata. Svjetska, a posebno europska javnost je tada simpatizirala obrambeni rat Bura (potomaka nizozemskih naseljenika u južnu Afriku u 17. stoljeću) jer su se burske republike Slobodna Država Oranje i Transvaal sukobile s nadmoćnim napadačem motiviranim pronalaskom nalazišta zlata na području Johanesburga. Rat je završio porazom Bura, a njihove dvije republike postat će britanske kolonije. Ulderik Franić sudjelovao je u ratu u sklopu Carolina komandoa (komandoi su bile osnovne jedinice burske vojske) i bio pripadnik prve burske izvidničke jedinice „Edwardsovi skauti“, čije je pripadnike osobno birao vrhovni zapovjednik burskih postrojbi general Louis Botha. Franić je izabran u to elitno društvo obzirom na njegovo iskustvo u austrougarskoj vojsci koje je nesebično prenosio svojim burskim suborcima. Boreći se na strani Bura, Franić je u domovinu poslao nekoliko pisama, od kojih su neka objavljena u zadarskom Narodnom listu. Ranjen je u borbi kod Strydkraala i od zadobivenih rana preminuo kod Palmeitspruita gdje je i sahranjen 24. srpnja 1900. godine.

Spomenik burskim borcima bio je izvorno postavljen u mjestu Carolina 1930. godine i na njemu je ime Ulderika Franića pogrešno upisano kao Franklin Urlich. Kako je spomenik nakon renovacije premješten u krug obližnje Nizozemske reformističke crkve, prilika je iskorištena za ispravljanje povijesne nepravde pa je u postolje ugrađena nova spomen-ploča Ulderiku Franiću kao i još šestorici njegovih suboraca čija se imena ne spominju na izvornoj ploči spomenika. Tekst za Franićevu ploču napisan je na hrvatskom jeziku i afrikaansu, jeziku burskih govornika u Južnoj Africi, a priredili su ga dr. Tian Schutte i Zvonimir Navala uz konzultaciju s predsjednikom Društva prijatelja vrgorske starine Brankom Radonićem. Schutte je inače zaljubljenik u povijest Hrvata u južnoj Africi, a Navala je 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama objavio knjigu „Croats in the Anglo-Boer War – South Africa 1899-1902“, a koja očekuje svoje hrvatsko izdanje.

Spomen-ploču Franiću financirala je Hrvatska katolička misija u Južnoj Africi, a na otkrivanju spomenika i novih ploča sudjelovala je i hrvatska delegacija na čelu s Iris Jurić Marijanović, ministricom savjetnicom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji. Ona je održala prigodni govor i pročitala pozdravno pismo na engleskom jeziku koje je poslao predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić. U pismu stoji: „Dana 10. studenoga 1899. burski ratnik Ulderik Franić iz Transvaala je poslao pismo u domovinu u kojemu je, između ostalog, napisao: ‘Boeri su pravi junaci. Ne treba ih moliti, ni silovati da se u potrebi late oružja, nego to svak oduševljeno srće u rat na obranu svoje domovine, bio mladić od 15 godina, koliko starac od 70’. Dame i gospodo, s velikim poštovanjem pozdravljamo vas iz dalekog grada Vrgorca u hrvatskoj Dalmaciji, u trenutku kada otkrivate ploču podignutu u spomen na život i žrtvu burskog ratnika i našeg sugrađanina Ulderika Franića. Ulderik je rođen 1871. u Vrgorcu, u obitelji koja je dala brojne ugledne i napredne ličnosti. Odgojen u progresivnom duhu, još kao mladić odlučio je otputovati na drugi kraj svijeta te je na koncu pomogao u borbi za slobodu Burskih republika protiv britanskih osvajača, naposljetku položivši svoj život 1900. godine. Društvo prijatelja vrgorske starine osnovano je s ciljem istraživanja povijesti Vrgorca, zaštite naše kulturne baštine, te očuvanja sjećanja na ljude i događaje koji su ostavili trag u davnim stoljećima. Ulderik je to svojom hrabrošću, predanošću i žrtvom u potpunosti zaslužio, dajući svoj život za univerzalne ljudske ideale slobode i integriteta. Neka Ulderikov život bude trajni izvor inspiracije za sve nas i točka koja povezuje naše dvije zajednice. Od srca vam zahvaljujemo što niste zaboravili našeg Ulderika i što ste na ovaj način odali počast uspomeni na njega. Stoga, ako vas ikada put dovede u Vrgorac, bit ćete primljeni kao naši najdraži prijatelji. Srdačno, Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine.“

Postavljanje spomen ploče u Carolini je samo prva faza angažmana Društva prijatelja vrgorske starine u vezi sjećanja na Ulderika Franića. Osigurali smo sredstva te ćemo u suradnji s gospodinom Zvonimirom Navalom postaviti novu spomen ploču Ulderiku Franiću na mjestu gdje je sahranjen u Palmeitspruitu. Na tom mjestu dugo stoji stara spomen-ploča na kojoj piše da tu leži pripadnik Carolina komandoa koji je poginuo za zemlju i narod, ali se ne navodi tko. Kako je na tom području danas privatna farma čiji je vlasnik dopustio postavljanje nove ploče s imenom stradalog Vrgorčanina, ona će biti tu i postavljena, dvojezično, na afrikaansu i hrvatskom jeziku. Nadamo se i vjerujemo da će ove aktivnosti doprinijeti očuvanju sjećanja na Vrgorčanina i burskog ratnika Ulderika Franića i povezivanju južnoafričke Caroline i Vrgorca.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst