Prepuna dvorana knjižnice u Gradcu na predstavljanju knjige ‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’

Sinoć je u dvorani Općinske knjižnice „Hrvatska sloga“ u Gradcu predstavljena knjiga „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ autora Branka Radonića. Tražila se stolica više za sve zainteresirane Gračane, što ne čudi obzirom da je s područja te male općine u dalmatinskom zbjegu 1943.-1946. bilo 1109 ljudi. Uvodnim govorom okupljenima se obratila ravnateljica knjižnice Mandalena Sinković Pavlović, nakon čega je mještane pozdravio načelnik Općine Gradac Matko Burić. Zahvalio se autoru na dolasku, a posebno na ovom kapitalnom djelu na kojemu je ukupno radio 10 godina. Podsjetio je okupljene da još traje akcija prikupljanja donacija za obnovu spomenika „Sloboda“ Antuna Augustinčića koji je srušen 1992. godine, ali da je kip već upućen u radionicu na obnovu pa se njegovo ponovno postavljanje na postolje na Gradini očekuje do kraja godine.

Autor Branko Radonić predstavio je knjigu kroz formu pitanja i odgovora koje je moderirala članica Društva prijatelja vrgorske starine Željka Opačak. Autor je na početku pozdravio okupljene riječima da mu je posebno drago što se predstavljanje u Gradcu događa točno na 80. obljetnicu Savezničkog iskrcavanja u Normandiji 1944., odnosno Dana D kada su Britanci i Amerikanci otvorili dugo očekivani drugi front u ratu protiv nacističke Njemačke.

 Govoreći o knjizi „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ koja je izašla na 800 stranica u nakladi Društva prijatelja vrgorske starine, Synopsisa i Plejade, Radonić je opisao cijeli proces, počevši s analizom popisa zbjega iz 1945., preko intervjuiranja svjedoka, sudionika zbjega, do istraživanja dokumentacije nastale u zbjegu koja se čuva u brojnim hrvatskim i inozemnim arhivima i knjižnicama. A sve je još započelo u Radonićevom djetinjstvu kada je slušao priče svoje bake Milice Franić o iskustvu njezine obitelji u zbjegu u Italiji u drugoj polovici 1944. godine.

– Zbjeg Dalmatinaca nastao je u dramatičnom razdoblju Drugoga svjetskoga rata nakon kapitulacije Italije, kada je gotovo 40 tisuća izbjeglica s ovoga područja pred i tijekom njemačke okupacije evakuirano na otok Vis, a odatle uz pomoć Saveznika u Italiju. Kako je početkom 1944. samo komadić južne Italije bio oslobođen, a tu su bile smještene dvije savezničke armije i brojno talijansko civilno stanovništvo, donesena je odluka da zbjeg nastavi put. Kako je europsko Sredozemlje tada bilo okupirano, Dalmatinci su na kraju prebačeni u Egipat, najviše u logor El Shatt na azijskoj strani Sueskog kanala gdje je ranije boravila britanska 8. armija, istaknuo je Radonić. Opisao je organizaciju svih aspekata života u šatorskim gradovima El Shattu, El Khatatbi i Tolumbatu, a govorio je i o repatrijaciji zbjega 1946. godine.

Nakon završetka predstavljanja, autor i publika nastavili su neformalno druženje. Bilo je posebno zanimljivo čuti iskustva samih sudionika zbjega koji su stigli na predstavljanje. Među njima bila je i gospođa Ljubica Vladimir, rođena Korljan, koja je autoru i okupljenima pokazala fotografije svoje obitelji snimljene u zbjegu.

Nakon Zagreba, Makarske i Vrgorca, predstavljanje knjige „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ u Gradcu bilo je ukupno četvrto po redu.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst