Obnova Elezovih kuća kao pozitivan primjer za Pervanove kuće

Donošenje odluke o obnovi materijalne kulturne baštine ima vrlo malo veze sa stanjem u kojoj se određena baština nalazi, a puno više s političkom voljom. Gradska uprava ne zna što će s Pervanovim kućama jer su zapuštene i dijelom urušene pa ih želi prodati privatniku da s tim prostorom radi što god želi, odnosno u prijevodu: da tu podigne stambenu zgradu.

Međutim, da se može drugačije pokazuju Elezove kuće, stambeni kompleks iz 18. stoljeća koji je prije obnove bio u daleko ruševnijem stanju nego su danas Pervanove kuće. Pa opet, nije donesena odluka da se Elezove kuće ruše, već su uz pomoć Ministarstva kulture i nadzor konzervatora iz temelja obnovljene i stavljene pod krov. Zašto istu sudbinu ne bi imale i Pervanove kuće? Zar imamo stotinu starih kamenih zgrada pa sebi možemo priuštiti da neke srušimo?

Ukoliko bi se gradska vlast stvarno željela pozabaviti Pervanovim kućama i dati im kulturnu namjenu, nudim svoje znanje i vrijeme kao pomoć u cilju pronalaska najboljeg rješenja. Samo nemojte prodavati i rušiti!

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst