‘Noć tvrđava’ 2024. u znaku vrgorskih kula

Na poziv Tvrđave kulture Šibenik, Društvo prijatelja vrgorske starine u suradnji s Osnovnom školom Vrgorac, Srednjom školom Tin Ujević i Turističkom zajednicom grada Vrgorca i ove godine sudjeluje u međunarodnoj manifestaciji “NOĆ TVRĐAVA” / “NIGHT OF FORTRESSES” 2024. koja uključuje programe na 45 povijesnih lokaliteta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Rumunjskoj i Češkoj. Manifestacija će se održati u petak 10. svibnja.

“Noć tvrđava” je prvi put održana 2022. godine u sklopu europskog projekta “Fortitude”, kada je na njoj Društvo prijatelja vrgorske starine također sudjelovalo s programom vezanim za utvrdu Gradinu. Ovaj put u središtu pozornosti su vrgorske kule pa će tim povodom u Osnovnoj školi Vrgorac biti postavljena i otvorena izložba likovnih radova “Vrgorske kule kroz dječje oči”, dok će u Srednjoj školi Tin Ujević biti postavljena i otvorena izložba likovnih radova “Tragom pradjedova: Vrgorske kule”. Voditelj projekta je prof. Branko Radonić, a koordinatori profesori Adriana Turić Erceg, Ivana Ćuže, Matea Mihaljević i Ante Tolić. Izložbe će biti otvorene 10. svibnja, a moći će se razgledati kroz dva tjedna nakon toga. Osim toga, Srednja škola će povodom “Noći tvrđava” održati i učenički kviz.

Cijeli program

Naziv projekta: Kule Vrgorca
Opis projekta: Cilj projekta je valorizacija kulturne baštine Vrgorca među školskom djecom, prosvjetnim djelatnicima te općenito građanima i gostima. U ovom slučaju radi se o kamenim kulama koje su izgrađene u vrijeme osmanlijske uprave u Vrgorcu (15-17. stoljeće) i kasnije održavane i obnavljane, pa su opstale do danas. Radi se o Dizdarevića, Cukarinovića, Šabića i Mumina kuli te kuli Avala.
Organizator: Društvo prijatelja vrgorske starine
Voditelj projekta: Branko Radonić
Suorganizatori: Turistička zajednica grada Vrgorca, Osnovna škola Vrgorac, Srednja škola Tin Ujević

Lokacija: Osnovna škola Vrgorac
Događaj: Likovna izložba “Vrgorske kule kroz dječje oči”
Početak programa: 10. svibnja 2024. u 11:40 sati
Koordinatori: Adriana Turić Erceg, Ivana Ćuže

Lokacija: Srednja škola Tin Ujević
Događaj: Kviz „Kule Vrgorca“
Početak programa: 10. svibnja 2024. u 12:00 sati
Događaj: Likovna izložba „Tragom pradjedova: Kule Vrgorca“
Početak programa: 10. svibnja 2024. u 12:30 sati
Koordinatori: Matea Mihaljević, Ante Tolić

Više o kulama Vrgorca: https://vrgorskestarine.hr/2020/08/17/osmanlijske-kule-vrgorca-i-zavojana/

Više o manifestaciji “Noć tvrđava”: https://nightoffortresses.org/hr/program-2024/

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst