Održana 1. Spužarica – manifestacija u čast vrgorske gastronomije i povijesti

snimio: Jure Divić

Turistička zajednica grada Vrgorca u suradnji s Društvom prijatelja vrgorske starine i Srednjom školom Tina Ujevića organizirali su novu manifestaciju nazvanu „Spužarica“ i održali njezino prvo izdanje jutros na gradskoj fontani. Ideja za manifestaciju temelji se na arhivskom otkriću povjesničara Branka Radonića da su se 1924., dakle prije ravno sto godina, na području Dubrovačke oblasti spuži jeli samo u općini Vrgorac. Krenulo se polako, Srednja škola pripremila je najukusnije delikatese sa spužima,  događaj je privukao brojne Vrgorčane i goste i vjerujemo da će narednih godina manifestacija samo rasti. Od iduće godine održavat će se vikendom.

Srednja škola zaslužuje svaku zahvalu za njihov neizmjerni kulinarski doprinos ovom događaju, pripremivši spuže na razne načine koji su oduševili sve prisutne. Od tradicionalnih spuža na ljutiku, do zapečenih spuža u kućicama sa domaćim mirodijama kadulje i vriska, omleta s ljutikom i spužima, bilo je za svakog po nešto. No, manifestacija nije bila ograničena samo na spuže – posjetitelji su mogli uživati u ostalim jelima koja su mirisala na tradiciju, kao što su manistra sa kukama, kuke s pancetom, salata sa žutinicom i jajima.

Pridružujemo se zahvalama Turističke zajednice grada Vrgorca prema svima koji su na bilo koji način doprinijeli 1. Spužarici, manifestaciji posvećenoj jednoj od najvažnijih gastronomskih delicija duboko utkanih u našu povijest i tradiciju.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst