U vrgorskoj srednjoj školi predstavljena knjiga ‘Vrgorac 1690.’

Danas je u Srednjoj školi Tin Ujević predstavljena knjiga “Vrgorac 1690.” autora povjesničara i predsjednika Društva prijatelja vrgorske starine Branka Radonića. Kroz razgovor s pedagoginjom i povjesničarkom Mateom Mihaljević, inače članicom Društva, kao i učenicima 1. razreda ekonomskog smjera i njihovim profesorima, autor je govorio o važnosti Molinova izvještaja za vrgorsku povijest. Bilo je riječi o Morejskom ratu i značaju oslobođenja Vrgorca 1690. za širi prostorni i politički kontekst Dalmacije i Hercegovine. Objasnio je i kako je došao do saznanja gdje se čuva Molinov izvještaj i kako je tekao proces od pronalaska ovog povijesnog izvora do tiskanja knjige. Najavio i druge izdavačke projekte Društva prijatelja vrgorske starine. Pozvao je učenike da pročitaju knjigu nadajući se da će se barem neki od njih jednoga dana pronaći u plemenitom zanatu istraživanja povijesti svoga roda i zavičaja.

Knjiga “Vrgorac 1690.” donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva te prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu. Knjiga je objavljena u studenom 2022. u biblioteci povijesnih izvora Matica Društva prijatelja vrgorske starine.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst