Izborne liste za općinske izbore u Vrgorcu 1928. godine

Političke borbe u Vrgorcu oduvijek su bile vrlo dinamične, još od doba austrijske općine. U svakoj izbornoj kampanji tako nije nedostajalo zanimljivosti. Za ovu priliku prisjetimo se općinskih izbora iz 1928. na kojima je bilo prijavljeno čak 13 kandidacijskih listi. Svaka od tih njih imala je po 17 kandidata i 17 njihovih zamjenika. Zbog tadašnjih izbornih pravila često se događalo da neka stranka na izbore izađe kroz dvije ili čak tri liste na određenom području, pa se iz svih ovih listi mogu lako iščitati tadašnje političke grupacije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca: radikali, demokrati, seljaci, zemljoradnici i klerikalci. Slijedi popis svih listi:

1. Samostalna demokratska stranka
2. Nezavisna lista sela Zavojane
3. Poštena uprava
4. Zemljoradnička stranka
5. Stari radićevci
6. Sloga sela i varoši
7. Udruženi seljaci Stilja-Prapatnice radićevci
8. Složni seljani Ravče-Kljenka
9. Radićeva Hrvatska seljačka stranka
10. Hrvatska pučka stranka
11. Složni seljani Orah-Prapatanice
12. Prava Hrvatska seljačka radićeva stranka
13. Napredni Hrvati

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst