Vodiči održali turističku turu Vrgorcem i njegovom kulturnom baštinom

U sklopu projekta „Upoznaj svoju zemlju“, Udruga turističkih vodiča Makarska rivijera i Zabiokovlje organizirala je tematsku šetnju Vrgorcem. Događaj je započeo kod Tinova spomenika u podne, a vodila ga je vrgorska turistička vodička Dora Divić, članica udruge i članica Društva prijatelja vrgorske starine.

Dora Divić je u društvu kolegica s Makarskog primorja koje potječu iz vrgorskog kraja, Ninom Turić Roščić i Martinom Gašpar obradila više lokaliteta u Vrgorcu, i to Tinov spomenik, Paklinu, župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije, Gradinu, Pijacu i Gradski park. Lokaliteti su vezani s nematerijalnom baštinom Vrgorca poput rondara, izrade krtola i vršvi, ćuptera, procvita i krađe cvijeća i slično.

– Ovo mi je već peti put da vodim posjetitelje kroz Vrgorac u okviru akcije „Upoznaj svoju zemlju“, a ove godine mi je posebno drago sto smo to učinili pod okriljem Udruge turističkih vodica Makarske Rivijere i Zabiokovlja i tako još jednom obilježili neraskidivu vezu između naša dva kraja, rekla je Dora Divić.

Inače, projekt „Upoznaj svoju zemlju“ od 2018. na Dan međunarodnog priznanja Hrvatske organizira Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom. Događaj se obilježavao nedjeljama u podne, a od ove godine i subotom.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst