Tražimo stare fotografije Rašćana snimljene do 1941. godine

Poštovane Rašćanke i Rašćanci,

Povjesničar Branko Radonić i knjižničarka Adriana Turić Erceg iz Vrgorca pripremaju za objavu u obliku knjige povijesni izvor – školsku kroniku pučke škole Rašćane 1926-1941. godine. Projekt rade u suradnji s Matkom Bašićem, predsjednikom Mjesnog odbora Rašćane. Spomenuta kronika, iako obujmom nevelika, vrlo je zanimljiva i daje mnogo podataka ne samo o školi, već i općenito Rašćanima u navedenom međuratnom razdoblju. Bit će objavljena u nakladi Društva prijatelja vrgorske starine.

Da bi knjiga bila što bogatije opremljena, molimo sve Rašćanke i Rašćance, u selu, domovini i dijaspori da pregledaju svoje kućne albume, ladice, škrinje i ormare te nam jave ukoliko u njima posjeduju fotografije snimljene u Rašćanima do 1941. godine, dakle prije početka Drugog svjetskog rata. Fotografije se ne moraju nužno ticati samo škole (zgrada, učenici, učitelji), već i općenito sela: mještani, zaselci, putevi, polje i poljoprivreda, zabava, crkva, društveni skupovi, druženja itd. I školska dokumentacija će dobro doći, ukoliko je imate.

Sve fotografije i dokumente koje dobijemo od vas vraćamo odmah nakon skeniranja jer nam originali trebaju samo kako bi napravili digitalne kopije. Naravno, u knjizi ćemo kod svake fotografije navesti njezinog vlasnika. Ako živite daleko do Rašćana, možete i sami skenirati spomenute fotografije i poslati nam. Važno je samo da budu skenirane u što je moguće većoj rezoluciji (600 dpi i više).

Ukoliko imate tražene fotografije i želite ih posuditi, možete ih predati Matku Bašiću, ili se javiti u inbox Društva prijatelja vrgorske starine ili na e-mail: vergoraz@gmail.com

Unaprijed hvala

Društvo prijatelja vrgorske starine

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst