Najvažnije ličnosti Vrgorca 1891. godine

Ukoliko želimo saznati tko je u određenom povijesnom trenutku bio značajan u sredinama poput Vrgorca, dobar alat za otkrivanje tog podatka su onovremene novine, odnosno pozdravni članci kakvi su objavljivani kada bi određeni službenik napuštao ovu sredinu. Tada bi najznačajnije ličnosti mjesta u čast tom službeniku poslale i potpisale pozdravno pismo koje bi se otiskalo u novinama.

Iz jednog takvog pisma, objavljenog u zadarskom Narodnom listu u siječnju 1891., saznajemo imena nositelja političke vlasti, upraviteljâ institucija i posjednikâ u austrougarskom Vrgorcu u zadnjem desetljeću 19. stoljeća.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da se određeno ime, zbog ovog ili onog razloga, ne nađe na popisu, zbog čega je potrebno konzultirati i druge povijesne izvore. Ali, ovakva pisma obično obuhvate gotovo cijelu društveno-političku scenu mjesta u tom trenutku.

Isto tako, istraživači trebaju znati da su novine sekundaran povijesni izvor i da se uvijek može dogoditi da je neko ime ili prezime krivo preneseno iz poslanog pisma pisanog rukom u tiskarski slog. Te greške ipak nisu česte.

Slijedi popis imena:

Juraj Pervan, općinski načelnik

Mijo Radonić, općinski prisjednik

Ante Raos, općinski prisjednik

Josip Kukulj, općinski tajnik

Fran Vrdoljak, kancelist (pisar)

Fran Niseteo, sudac

Ante Zarević, porezni upravitelj

Toma Perat, neovisni porezni upravitelj financijskog povjereništva

Anton Franić, upravitelj pošte

Eduard Kastner, upravitelj duhanske stanice

Dragutin Ulbrich, pomoćnik upravitelja duhanske stanice

Ivan Ujević, učitelj

fra Andrija Matutinović, župnik Vrgorca

Josip Markotić, posjednik

Ante Martinac, posjednik

Mate Martinac, posjednik

Ivan Markotić, posjednik

Ivan Katavić, posjednik

Rade Miletić, posjednik

Mate Kovačević, trgovac

Jure Pervan, trgovac i posjednik

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst