Blagdan Svete Kate u Vrgorcu – blagoslovljen novi barjak s likom svetice

Svečanom svetom misom, procesijom i blagoslovom novoga barjaka s likom svete Katarine s jedne te zastavom grada Vrgorca s druge strane, na najsvečaniji način proslavljen je blagdan Svete Kate i 333. godišnjica oslobođenja našeg grada od dvjestogodišnje osmanlijske vlasti.

Svetu misu predvodio je fra Marko Pudar iz Župe svetog Ilije u Metkoviću uz asistenciju vrgorskog župnika fra Josipa Repeše kao i župnika susjednih nam župa. U sklopu mise župljanima su podijeljene svete sličice koje je za ovu prigodu izradilo Društvo prijatelja vrgorske starine.

Dan 25. studenoga 1690. kamen je temeljac našega grada kojemu s obzirom na njegovu iznimnu povijesnu važnost treba dati i najveći službeni značaj u lokalnoj zajednici. Vrgorkama i Vrgorčanima čestitamo pravi povijesni dan našeg grada.

Željka Opačak

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst