Stranica “Vrgorac nekad” u doktorskoj disertaciji novinarke Darije Marjanović

Cijenjena HRT-ova novinarka Daria Marjanović, poznata po emisijama „Žuta minuta“, „Živa istina“, „Zlatna ribica“, kao i po uređivanju emisija „Alpe Dunav Jadran“, „Glas Hrvatske“ i drugima, nedavno je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranila doktorsku disertaciju od 264 stranice naslovljenu „Uloga facebook zajednica u očuvanju zavičaja i komuniciranju lokalnog identiteta“. Pod mentorstvom prof. dr. sc. Tene Perišin, novinarka Marjanović je analizirala rad četiri hrvatske facebook grupe/stranice i to: „Digitalni zavičaj – jakovlje.com“, „Požežani, „Mapiranje Trešnjevke“ i „Vrgorac nekad“.

Uz analizu objavljenog sadržaja, autorica je i intervjuirala administratore ovih stranica 2022. godine i o svemu donijela opsežne zaključke. Ona tako, između ostaloga, identificira sustavnu pojavu „digitalnih zavičaja“ na društvenim mrežama čime one mogu postati dijelom baza baštinskih podataka, pridonijeti demokratizaciji medija u cjelini i potaknuti nova istraživanja toga fenomena unutar informacijskih i komunikacijskih znanosti.

Daria Marjanović je do mene došla preko kolegice Vesne Zovko koja je stranicu „Vrgorac nekad“ pronašla 2018. i o njoj snimila reportažu za emisiju „Alpe Dunav Jadran“. Marjanović je željela pridonijeti afirmaciji ovakvih inicijativa svojim znanstvenim radom pa me kontaktirala 2022. godine s molbom za pomoć.

Od srca zahvaljujem Dariji Marijanović što je prepoznala vrijednost i važnost stranice „Vrgorac nekad“, što ju je uključila u svoju znanstvenu analizu, i, što je najvažnije, uočila njezin značaj za čuvanje lokalnog identiteta. Ništa od toga ona nije morala, ali evo, javila se i napravila veliki posao. Projekti koji su analizirani u ovoj disertaciji najbolje pokazuje koliko se mnogo može napraviti za zajednicu, s minimalnim financijskim sredstvima, ali zato s mnogo uloženog vremena, znanja, truda i zalaganja.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst