FINDING FRANK Objavljena knjiga o životu Franka Ercega, novozelandske lovačke legende podrijetlom iz Vrgorca

U nakladi izdavačke kuće „Bateman Books“ iz Aucklanda upravo je objavljena knjiga „Finding Frank“ autorice Louis Maich. Knjiga tematizira život, pothvate i tragičnu smrt Franka Ercega (1934.-1965.), rođenog od vrgorskih iseljenika na Novi Zeland, Petra Ivana Ercega i Anke Katavić. Petar Ivan otišao je na Novi Zeland već 1913. godine, borio se u Prvom svjetskom ratu u novozelandskoj vojsci i na Solunskom frontu da bi se poslije rata vratio u Vrgorac i 1923. oženio Anku Katavić. Godine 1929. vratio se natrag na Novi Zeland da bi tamo 1932. povukao i Anku s kojom je dotad već dobio tri sina i kćer. Dvije godine po Ankinom dolasku, 17. srpnja 1934. rađa im se sin Frank, a poslije njega još troje djece.

Do stradavanja 1965. godine, Frank je na Novom Zelandu stekao impresivan ugled kao vrstan lovac, planinar i fotograf čiji su radovi objavljeni u brojnim tadašnjim novinama i časopisima. Život ovog avanturističkog duha prekinut je u tridesetoj godini života kada je sa svojim prijateljem Johnnyem Cummingom stradao u prvoj helikopterskoj lovačkoj nesreći u povijesti Novog Zelanda što je bio ogroman šok za tamošnju zajednicu. Dvojac je poginuo 1. lipnja 1965. dok su truplo jelena unosili u helikopter kada ih je zahvatila elisa njegova rotora. Poginuli su na mjestu.

Frank Erceg (1934.-1965.)

Frankova nećakinja Louise Maich posvetila je svom ujaku fantastičnu biografsku knjigu koja započinje poglavljem o životu njegovih roditelja u Vrgorcu i preseljenju na Novi Zeland. Dok je odrastao u mjestu Aukopae blizu Taumarunuija na sjevernom novozelandskom otoku, na Franka su snažno utjecala trojica starije braće Ivan, Vjekoslav i Vojislav, rođeni Vrgorčani, koji su ga naučili lovačkim, ribolovnim i vještinama preživljavanja u divljini. Te su vještine prenijeli iz Vrgorca gdje su ih stoljećima koristili njihovi preci. U svojim ranim dvadesetima Frank je krenuo na jug i postao lovac djelujući u dolini Arawhata na jugozapadu Westlanda gdje je izgradio i kolibu.

Autorica knjige Louise Maich

Vrlo pitko napisana, izvrsno grafički opremljena i fotografski bogato ilustrirana, knjiga „Finding Frank“ (336 stranica) nastala je na temelju istraživanja Louise Maich dugog više od dva desetljeća i nastalog kroz intervjuiranje obitelji i Frankovih prijatelja, analiziranje pisama i druge dostupne pisane i fotografske arhivske građe. Njome je autorica odala počast jednoj od najvećih lovačkih legendi Novog Zelanda, našem Vrgorčaninu Franku Ercegu.

Za sve zainteresirane, knjiga je dostupna na adresi: https://www.batemanbooks.co.nz/product/finding-frank-preorder/

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst