U Vrgorcu održano županijsko stručno vijeće učitelja geografije

snimili: Mate Dedić, Milena Rakić i Branko Radonić

Županijsko stručno vijeće učitelja geografije osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održano je danas u Vrgorcu u obliku terenskog stručnog skupa. Profesorima geografije iz cijele županije, njih četrdesetak, domaćini su bili Srednja škola Tina Ujevića, odnosno njezin ravnatelj Drago Mihaljević, profesor geografije Josip Bilić i pedagoginja Matea Mihaljević Jurković, te profesor geografije i povijesti Branko Radonić iz Osnovne škole Vrgorac te predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine. Voditelji aktiva učitelja geografije bili su Antonio Vrbatović i Tihana Modrić.

Na početku skupa ravnatelj Mihaljević i profesor Bilić okupljenima su predstavili projekt „Virtualna šetnja vrgorskim kulama“ kojega je vrgorska srednja škola realizirala na temelju sredstava dobivenih na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijednosti od oko 2700 eura. Kupljen je dron i druga oprema, snimljene su sve vrgorske kule i Gradina te izrađena platforma na kojoj učenici i građani mogu na jednostavan način steći uvid u kule u prostoru i saznati nešto više o njihovoj povijesti. Projekt su u cijelosti izveli učenici i profesori Srednje škole Tina Ujevića, u partnerstvu s Društvom prijatelja vrgorske starine.

Uslijedilo je potom predavanje pedagoginje i članice Društva prijatelja vrgorske starine Mihaljević Jurković „Mate Svjetski, prvi hrvatski globetrotter“ gdje su prezentirana biografija i putovanja Mate Šimunovića zvanog Svjetski (1900.-1969.). Govoreći o njegovim putovanjima koja su potrajala 19 godina, od 1928. do 1947., profesorica Mihaljević Jurković je istaknula da je Mate Svjetski prešao 360 tisuća kilometara puta uzduž Sjeverne i Južne Amerike, Europe, Afrike i Azije, tijekom kojih ga je 11 godina pratio njegov vjerni suputnik, vučjak Globus. Navela je primjere Šimunovićevih opisa azijskih naroda i plemena i sve to ilustrirala nekima od brojnih fotografija koje je on snimio na svom putu. Kao izvrstan domaćin, Srednja škola se pobrinula i za domjenak za koji je zaslužna profesorica kuharstva Ivana Čotić i njezini učenici.

Nakon dva predavanja u školi, uslijedila je terenska nastava nazvana „Prostorno-geografska obilježja i povijesno-kulturna baština Vrgorca“ na kojoj je okupljene učitelje vodio profesor Radonić. Nakon podjele turističko-geografskih karata Vrgorske krajine koje je osigurala Turistička zajednica grada Vrgorca, skupina se popela do Gradine i Avale gdje su mogli više čuti o povijesti Vrgorca, ali geografiji prostora na koji puca panoramski pogled s ovih najviših točaka našega grada. Profesor Radonić govorio je o srednjovjekovnom, osmanlijskom, mletačkom, francuskom, austrijskom i novijem razdoblju vrgorske povijesti, a potom o geografskim obilježjima prostora: okolnim planinama i poljima, samom Vrgorcu i njegovim selima, gospodarskim djelatnostima, prometu i drugim obilježjima ovoga kraja. Nakon spuštanja s Gradine obišlo se Pijacu, Korzo, župnu crkvu, spomenik Tinu Ujeviću, osmanlijske kule, Elezove kuće i na koncu predivni Gradski park.

Nakon završetka predavanja u Vrgorcu, profesori geografije nastavili su put Napoleonovom cestom sve do Župe Biokovske gdje su obišli Posjetiteljski centar „Josip Roglić“, nazvan po akademiku i ocu hrvatske geografije Josipu Rogliću. Centar je otvoren 2022. u nekadašnjoj pučkoj školi koju je pogađao i sam Roglić, a financiran je sredstvima Europske unije.

Županijski stručni skup učitelja geografije u Vrgorcu je posljednji put održan prije petnaestak godina pa je ovo bila izvrsna i rijetka prilika da se geografe srednje Dalmacije detaljnije upozna sa školskim projektima, prostornim obilježjima i povijesnom baštinom Vrgorske krajine. Čestitke domaćinima, Srednjoj školi Tina Ujevića i svim uključenima na odličnoj organizaciji i prezentaciji Vrgorca.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst