Pronađena markica za psa u Vrgorcu iz 1922. godine

Posredstvom veterinara Ive Ajdukovića iz Vrgorca, povjesničar Branko Radonić nadopunio je svoju zbirku jednim vrlo zanimljivim artefaktom. Radi se o metalnoj oznaci za psa staroj više od sto godina! S jedne strane medalje nalazi se reljefni prikaz psa, a s druge natpis „Općina Vrgorac“, godina 1922. i registarski broj 457. Kao što se može vidjeti, pločica je dijelom istrošena, pogotovo s donje strane, pa je pretpostavka da se to dogodilo jer ju je neko vrijeme nosio neki pas. Osim što je ova markica nevjerojatan raritet, ona potvrđuje veterinarsku djelatnost u Vrgorcu prije više od jednog stoljeća, a o čemu dosad nisu postojali nikakvi podaci.

Ovakav zanimljiv pronalazak je poruka svima da budu pažljivi kod čišćenja starih ormara, škrinja i ladica. Javite se ukoliko nađete neki predmet naše lokalne povijesti vrijedan čuvanja, pogotovo ako sadrže neki natpis ili spomen Vrgorca i njegovih sela i ljudi. Nemojte bacati, profesor Radonić će rado preuzeti.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst