Srednja škola Tin Ujević predstavila svoje projekte o povijesti, baštini i kulturi vrgorskog zavičaja

Srednja škola Tin Ujević Vrgorac organizirala je danas javno predstavljanje svojih brojnih realiziranih projekata u ovoj školskoj godini. Pred predstavnicima javnih institucija i udruga, ravnatelj škole Drago Mihaljević, njegovi profesori i učenici predstavili su rezultate projekata „Virtualna šetnja vrgorskim kulama“, „Dalmatinski suvenir – vrgorske kule“, „Iz Tinova grada“ i „Stare vrgorske slastice“. Sve su ovo dragocjeni projekti kojima je zajednički nazivnik Vrgorac, njegova povijest, baština i kultura.

Na predstavljanju je između ostaloga rečeno da učenje o zavičaju te njegovanje lokalne kulture i običaja kroz različite zanimljive projekte obogaćuje školsko iskustvo naših učenika i stvara osjećaj zajedništva i pripadnosti koji će ponijeti dalje u život. Cilj ovoga predstavljanja bilo je zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektima kao partneri ili na neki drugi način, kao i otvoriti mogućnosti za stvaranje nekih budućih lijepih vrgorskih priča.

Društvo prijatelja vrgorske starine je direktno bilo partner projektima „Virtualna šetnja vrgorskim kulama“, „Dalmatinski suvenir – vrgorske kule“ i „Stare vrgorske slastice“. Osigurali smo fotografije i podatke o vrgorskoj povijesti i vrgorskim kulama, održali predavanje za učenike i profesore o povijesti Gradine i vrgorskih kula i organizirali radionicu u spravljanju ćuptera, tradicijske slastice koja je od 2017. nematerijalno dobro Republike Hrvatske.

Čestitamo Srednjoj školi na projektima kojima je cilj blisko vezanje mladih za njihov zavičaj, njegovu povijest i baštinu. U vremenima globalizacije naša škola ne prepušta slučaju ni stihiji pitanje očuvanja vrgorskog kulturnog identiteta i to treba pozdraviti. Društvo prijatelja vrgorske starine ima iste ciljeve svoga djelovanja te ćemo i ubuduće biti na raspolaganju našim profesorima i učenicima za sve slične projekte.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst