Poveli smo karlovačke planinare u obilazak Vrgorca

Članovi Planinarskog društva ‘Dubovac’ iz Karlovca stigli su danas u Vrgorac, odakle će sutradan nastaviti put Pelješca. U ponedjeljak se ponovno vraćaju u naš grad gdje planiraju uspon na Matokit.

U obilazak Vrgorca i njegove kulturno-povijesne baštine i geografskih zanimljivosti poveo ih je predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić. Govorio im je o duhanskoj povijesti Gradskog parka, prošlosti Pijace, odnosno vjekovne francuske ceste, zatim o srednjovjekovnoj, osmanlijskoj i mletačkoj povijesti Gradine, kao i obilježjima kule Avale. S položaja Gradine, odakle se pruža predivan panoramski pogled, govorio im je o nastanku granice s Hercegovinom, obilježjima polja Rastok, Jezero i Bunina, kao i obližnjih brda kao što su Rilić, Radović, Orah i drugi.

Nakon razgledavanja Gradine 43 karlovačkih planinara nastavilo je obilazak preko Korza, uz zadržavnje kod župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, izgrađene 1921. godine. Potom su izvana razgledali Cukarinovića kulu gdje je bilo govora o “dvjema rodnim kulama” Tina Ujevića, a kod vile Auckland o vrgorskoj dijaspori na Novom Zelandu, nekadašnjim kopačima smole kauri drveta. U nastavku planinari su obišli Tinov spomenik, Šabića kulu, Dizdarevića kulu, Mumina kulu, Elezove kuće i druge točke materijalne kulturne baštine i slojevite povijesti Vrgorca.

Hvala dragim Karlovčanima na dolasku u naš grad i želimo im ugodan boravak u Vrgorcu danas i na Matokitu u ponedjeljak. Radujemo se nekom budućem susretu!

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst