Portal ‘Makarska danas’ objavio članak o projektima i planovima Društva prijatelja vrgorske starine

Povodom pete obljetnice osnutka Društva prijatelja vrgorske starine razgovarali smo s reporterom portala Makarska Danas o dosad učinjenom i planovima za buduće projekte i aktivnosti. Tekst prenosimo u cijelosti.

Pet godina Društva prijatelja vrgorske starine: ‘Do 2028. godine želimo imati deset objavljenih knjiga iza sebe’

Društvo prijatelja vrgorske starine nedavno je svečano obilježilo petu godinu uspješnog djelovanja u očuvanju i promociji kulturne i povijesne baštine vrgorskog kraja.

Početkom travnja je na izbornoj skupštini aktualnom vodstvu kojeg čine predsjednik Branko Radonić, potpredsjednik Matko Bašić i tajnica Adriana Turić Erceg, izglasan novi petogodišnji mandat. Iskoristili smo stoga priliku porazgovarati s Radonićem o dosadašnjem djelovanju te planovima društva za budućnost.

– Možemo biti zadovoljni što smo u ovih pet godina djelovanja ostvarili veliki broj aktivnosti, među kojima posebno ističem izdavaštvo, izložbe i predavanja. Kako je povijest Vrgorske krajine neistražena a na našem prostoru ne postoje ustanove koje bi se tim poslom bavile, dok nacionalne ustanove taj posao previše ne zanima, Društvo se trudi ispuniti postojeću prazninu svojim aktivnostima – govori Radonić.

Samo društvo, kako naglašava, promiče istraživanje i zaštitu materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine, zalaže se za očuvanje, te ističe vrijednosti i značaj kulturno-povijesne baštine Vrgorske krajine. Osim toga, članovi društva aktivno sudjeluju u pronalaženju i skupljanju predmeta, arhivske i foto dokumentacije od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značaja za vrgorski kraj.

Iza društva prijatelja vrgorske starine, koje danas broji tridesetak članova volontera do sada stoji preko 120 različitih aktivnosti. Među njima se ističu pokretanje specijaliziranog portala Vrgorskestarine.hr na kojem se već nalazi oko 250 tekstova, dodajmo brojna održana predavanja, radionice i izložbe, kao i tiskanje knjiga koje je Radonić apostrofirao kao jedan od najvažnijih ciljeva društva.

– Osobno se nadam da ćemo u mandatu 2023.-2028. što prije doći do tiskanja desete knjige i to sam sebi postavio kao glavni zadatak. Društvo je do sada tiskalo tri knjige, u pitanju su zbirka kratkih priča „Tamo doli“ Jure Divića , te „Stoljeća vrgorskog vina i pršuta“ i „Vrgorac 1690.“ kojima sam ja autor. U ovoj godini planiramo tiskati još tri, od čega će jedna biti zbirka poezije, a dvije će se ticati povijesti našega kraja, otkriva Branko Radonić.

Kako nam je najavio, društvo će i u idućem razdoblju nastaviti istraživati vrgorsku povijest, postavljati dokumentarne izložbe, istraživati i brinuti za materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Vrgorske krajine, kao i lokalni identitet.

– Bogata, slojevita i dinamična prošlost vrgorskog kraja obvezuje nas na istraživanje lokalne povijesti, ali na stručnim i znanstvenim osnovama. Uz to je vezana i neumorna, kontinuirana popularizacija naše kulture i povijesti, ne samo izvan Vrgorca, već i među Vrgorčanima, pogotovo najmlađima. Ako se ne „naoružamo“ znanjima o vrgorskoj prošlosti, teško ćemo naći svoje mjesto u budućnosti, kaže predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine.

Razgovor vodio: Ozren Franić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst