Predsjednik Društva Branko Radonić srednjoškolcima održao predavanje o Gradini i osmanlijskim kulama Vrgorca

U sklopu projekata Srednje škole Tina Ujevića u Vrgorcu naslovljenih „Dalmatinski suvenir – vrgorske kule“ i „Virtualna šetnica vrgorskim kulama“, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić danas je održao predavanje „Tvrđava Gradina i osmanlijske kule Vrgorca“ nastavnicima i učenicima 1. razreda ekonomskog smjera

S obzirom na slabo poznavanje vrgorske povijesti u našoj lokalnoj zajednici, Radonić je predavanje započeo s kratkim osvrtom na prošlost ovoga kraja sve od prapovijesti do srednjeg vijeka. Govorio je o tragovima življenja koji potječu još od brončanog doba te o rijetkim arheološkim nalazima koji dokazuju da se na prostoru današnjeg Vrgorca živjelo i u rimsko doba.

U razvijenom i kasnom srednjem vijeku na ovom području postoji humska župa Gorska, a iz tog vremena sačuvani su brojni stećci. Vrgorac i nekoliko njegovih sela prvi put se spominju u 15. stoljeću, kada su velikaši Radivojevići-Jurjevići-Vlatkovići izgradili Gradinu.

Život na ovom prostoru nastavlja se i kroz dvjesto godina osmanlijske vlasti kada se Gradina proširuje, a izgrađuju se i brojne kule: Avala, Cukarinovića kula, Dizdarevića kula, Šabića kula, Mumina kula, zavojanska kula Cukarinovića. Avala je imala vojnu namjenu, dok ove u varoši u vrijeme mira služe za stanovanja, a tijekom ratova i vojnih prepada kao sklonište i utvrđenje. Život u njima nastavlja se i nakon oslobođenja Vrgorca 1690. kada ih naseljava novo stanovništvo što je najviše doprinijelo njihovu očuvanju do danas.

Profesor Radonić je na kraju zaključio je Vrgorac po bogatstvu osmanlijske baštine u vrhu Dalmacije. Bogata, slojevita i dinamična prošlost vrgorskog kraja obvezuje nas na istraživanje njegove povijesti na stručnim i znanstvenim osnovama. Ako se ne „naoružamo“ znanjima o vrgorskoj prošlosti, teško ćemo naći svoje mjesto u budućnosti, rekao je Radonić.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst