U Splitu predstavljen roman “Nad kulom misečina” autora Davora Jelavića

Iz pera vrgorskog ljubitelja povijesti, kulture i baštine Davora Jelavića nakon trilogije o Vrgorskoj krajini temeljene na istraživanjima, svjetlo dana ugledao je povijesni roman prvijenac „Nad kulom misečina“.

Zahvaljujući gostoprimstvu Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, u četvrtak 13. travnja 2023. u ugodnom ambijentu pred splitskom publikom upriličena je promocija Davorovih ostvarenja. O knjizi i širem kontekstu zavičajne tematike govorili su sam autor, novinar Mladen Vuković te recenzentica Adriana Turić Erceg, inače tajnica Društva prijatelja vrgorske starine. Za glazbenu pratnju zadužena je bila prof. Ivanka Prusac.

Pod voditeljskom palicom Ane Šalinović o autoru i njegovom djelovanju i preokupacijama govorila je recenzentica. Osvrnula se na izvore i motive nastanka ovoga romana, istaknula njegovu vrijednost kao prvoga djela u kojemu je kroz dijaloge likova sačuvan izvorni vrgorski govor iz vremena oslobađanja Vrgorca od Turaka. Roman je bogat stilskim izražajnim sredstvima, pomalo zaboravljenim arhaizmima, narodnim mudrostima i poukama. Okosnicu čini topla obiteljska priča te prikaz borbe oslobođenja od Turaka temeljen na povijesnim činjenicama, ali dobrim dijelom i autorovom maštom i osobnim doživljajem. Čita se u dahu te je prikladno štivo ne samo za ljubitelje povijesti već i kao zabava i izvor za poticanje čitanja te poticaj mladima na slična istraživanja o svojem porijeklu i baštini. Recenzentica Turić Erceg je također istaknula kako Vrgorac nema istraživačke ustanove pa Društvo prijatalja vrgorske starine, uz svoje aktivnosti, trudi se podržavati i ovakve projekte koji populariziraju vrgorsku povijest.

Autor Davor Jelavić je pričao o samom nastanku romana i ideji, Mladen Vuković osvrnuo se i na prethodna djela te Davorovu glazbenu stranu. Predstavljanje je završeno krasnoslovom pjesme „Ja san to šta jesan“ koja zorno pokazuje i Davorov lirski talent te najavljuje da se u skoroj budućnosti možemo nadati i jednoj zbirci poezije koja će upotpuniti dosadašnji autorov opus.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst