Da, muzeji su važni

Ovogodišnja „Noć muzeja“ održava se večeras u stotine muzeja diljem Hrvatske pod sloganom „Muzeji su važni“. Da, muzeji su važni i postaju sve važniji sredinama koje ih imaju, ali Vrgorac nažalost nije među njima. Nadam se da će jednoga dana naš grad na svim razinama sazrijeti do te mjere da će i njemu muzej postati prioritetno važan kao žarište kulturnog života grada, prenositelj pamćenja i znanja s generacije na generaciju i čuvar našega vrgorskog identiteta, kulture i baštine. Jer sredine koje imaju muzej su za stolom gdje se raspravlja i donose odluke o nacionalnoj i lokalnoj kulturi i znanosti, a mi tu nismo.

No, usprkos ovome, nemojte propustiti predivnu manifestaciju „Noć muzeja“, upalite auto i povezite svoju djecu u neki od muzeja u susjednim sredinama kao što su Makarska, Metković, Imotski, Sinj, Omiš, Vid, Ploče i drugi. S iskustvom posjeta muzejima ta će djeca jednog dana odrasti i shvatiti važnost njegova postojanja i u našoj sredini.

Više na: https://noc-muzeja.hr/

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst