10. obljetnica postavljanja spomen-ploče Tamburaškom zboru

Na današnji dan prije 10 godina, a povodom 100. obljetnice, na kući Mate Pivca na Pijaci svečano je otkrivena spomen-ploča podignuta u čast Tamburaškom zboru i njegovom osnivaču, odvjetniku i političaru Dušanu Franiću te svim tamburašima Vrgorca. Ploču su financirali Grad Vrgorac i potomci svirača. Otkrivanju ploče prethodila je u Višenamjenskoj dvorani svečana akademija s programom obilježavanja koju je vodio danas pokojni Siniša Franić, Dušanov sin i cijenjeni liječnik.

Osnovan 1912., zbor je djelovao do početka Prvog svjetskog rata, ali se kasnije u nekoliko navrata obnavljao – poslije Prvog svjetskog rata, zatim u tridesetima kada je djelovao kroz HKD Napredak i pomoću Hrvatske seljačke stranke. Poslije Drugog svjetskog rata povremeno se opet djelovalo, da bi u novije vrijeme, 2005. Tomislav Herceg u sklopu Osnovne škole „Vrgorac“ osnovao Mandolinski orkestar Vrgorac, kao direktnog nasljednika starih tamburaša. Mandolinisti kao organizacija djeluju i danas i imaju istog voditelja.

Detalji svečane akademije i otkrivanja spomen-ploče, 27. listopada 2012. godine

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst