Pokrenut projekt ‘Povijest obitelji Musanić’

Profesor povijesti Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske krajine već nekoliko mjeseci radi na istraživačkom projektu o povijesti vrgorskog roda Musanić. Za tu je svrhu pokrenuo FB grupu: Povijest obitelji Musanić/History of the Musanić family (Vrgorac). Cilj projekta je pronaći što je moguće više povijesnih izvora i tragova o ovoj obitelji koja je u Vrgorcu odavno izumrla, a izvan našega grada broji tek malobrojne izdanke.

U Vrgorcu još od mletačkih vremena živi pleme Mušan. Međutim, dio tog plemena je promijenio prezime u Musanić. Zasad su poznati podaci koji otprilike otkrivaju kada je došlo do promjene. Prema dosad prikupljenim podacima, Ante Mušan rođen je u 18. stoljeću, a sa svojom suprugom Anđom Mušan dobio je 1784. godine sina Iliju. Ilija Mušan (1784.-1854.) je u braku sa suprugom Matijom dobio sinove Ivana i Antu za koje se već uz prezime Mušan navodi i Musanić i to je početak roda Musanić. Ivan Mušan Musanić i supruga Angela dobili su djecu koji su se zvali: Josip, Mate, Jure, Matija, Iva i Ilija. Ante Musan Musanić i supruga Matija također su imali brojnu djecu među kojima su: Ivan, Maria, Fila, Ivanica, Krunoslav, Ljubomir i Milivoj Dinko Zvonimir.

Dakle, brojna obitelj Musanića, koja se posvuda razgranala, potječe od braće Ivana i Ante koji su rođeni u prvim desetljećima 19. stoljeća i tu započinje istraživanje genealogije i povijesti ove obitelji. Njezini najpoznatiji izdanci su inženjer Krunoslav (1865.-1935.) i Ljubomir (1867.-1936.).

– U višestoljetnoj povijesti gradića pod Matokitom naši Musanići su zabljesnuli na svega trenutak. Idemo pronaći što je moguće više tragova toga postojanja. Pozivam sve građane koji mogu pomoći na bilo koji način (fotografije, tekstovi, svjedočanstva) da se jave na e-mail: vergoraz@gmail.com ili preko Društva prijatelja vrgorske starine. Jer postavljajući pitanja o Musanićima, dobivamo odgovore o Vrgorcu, njegovoj povijesti, kulturi i identitetu, kaže profesor Radonić.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst