IN MEMORIAM Mate Ožić-Bebek 1954.-2022.

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je profesor matematike i fizike Mate Ožić-Bebek (1954.-2022.) iz Vrgorca, član našeg Društva, broj 10.

Rođen je 1954. godine u Rašćanima. Godine 2017. otišao je u zasluženu mirovinu nakon 43 godine predavanja matematike i fizike. Prve četiri godine predavao je u imotskim Krstaticama, a nakon toga sve u osnovnim školama Vrgorske krajine, počevši u Područnoj školi Veliki Prolog, a potom u matičnoj školi u Vrgorcu.

U Osnovnoj školi „Vrgorac“ je uz predavanje matematike i fizike bio angažiran u cijelom nizu aktivnosti. Gdje god je trebalo, Mate je dolazio prvi. Bio je neko vrijeme zamjenik ravnatelja, pomagao je pri satničarstvu, bio angažiran u raznim izvannastavnim aktivnostima. Između ostaloga, prvi je u našoj osmoljetki radio na organizaciji međunarodnog matematičkog natjecanja „Klokan bez granica“ kojega organizira Hrvatsko matematičko društvo, čime je radio na popularizaciji matematike među učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Predavao je tisućama i tisućama učenika naše škole, bio najbolji kolega i pravi prijatelj u zbornici i izvan nje.

Nakon odlaska u mirovinu Mate je nastavio svoje aktivnosti kroz Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Vrgorac te u našem Društvu prijatelja vrgorske starine. Time je još jednom pokazao i dokazao da za pravog učitelja mirovina ne postoji.

Dragi Mate, hvala ti na svemu. Počivao u miru Božjem.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst