Dalmatinska zagora ne postoji

Vrgorac se često pogrešno uključuje u teritorij tzv. Dalmatinske zagore (dalmatinske zagore, dalmatinske Zagore). Iako je geografska odrednica dalmatinskog zagorja (kao i primorja i otočja) poznata od ranije, regija Dalmatinska zagora formirana je nakon Drugog svjetskog rata, kao izraziti kontrast brzorastućem splitskom industrijskom bazenu, od kojega se nerazvijena i depopulirajuća kopnena Dalmacija uvelike razlikovala. Međutim, ova nepostojeća regija koja na papiru, ovisno o autoru, obuhvaća veće ili nešto manje dijelove unutrašnjosti Dalmacije (nekad u taj prostor uključuju i Ravne kotare, Bukovicu i dolinu Neretve, a nekad ne), ne postoji jednako kao što ne postoje ni regije „Dalmatinsko primorje“ i „Dalmatinsko otočje“.

Tzv. Dalmatinska zagora nema svoje središte prema kojemu bi cijeli prostor gravitirao, a njezine „sastavne“ cjeline, povijesne granične krajine, nisu međusobno vezane, već je svaka okrenuta prema primorskim susjedima. Primjerice Vrgorac je usmjeren prema Makarskom primorju s kojim je dugo činio zajednički kotar. Stara prostorna cjelina Zagora zaista postoji i radi se o zaobalnom prostoru iznad Splita i Trogira. S obzirom da je ta Zagora povijesna i prostorna činjenica, i da nema nikakve veze s „Dalmatinskom zagorom“, pojedini autori su se domislili „rješenja“ pa su Zagoru proglasili „zagorom u užem smislu“, a „Dalmatinsku zagoru“ „zagorom u širem smislu“, što nema nikakve logike.

No, pojam „Dalmatinske zagore“ se sve više udomaćuje u političkoj, društvenoj, čak i znanstvenoj zajednici, pa tako npr. postoji i vinogradarska regija „Dalmatinska zagora“ u koju je uključen i Vrgorac, dok su susjedno Makarsko primorje i Neretva smješteni u vinogradarsku regiju „Srednja i Južna Dalmacija“. Zbog toga svjedočimo apsurdnoj situaciji u kojoj vinogradi u Vrgorskom polju (Jezeru) koji se nalaze na administrativnom području Grada Vrgorca spadaju u vinogradarsku regiju „Dalmatinska zagora“, dok susjedni vinogradi u istom polju i na istoj zemlji, smješteni na administrativnom području susjedne Općine Pojezerje i Grada Ploča, pripadaju vinogradarskoj regiji „Sjeverna i Južna Dalmacija“.

Od „Dalmatinske zagore“ gori su samo nazivi „dalmatinsko zaleđe“ i „zaleđe Dalmacije“ koji insinuiraju da je golemo područje dalmatinske unutrašnjosti iza leđa Dalmaciji, a ne njezin sastavni dio.

Izvor: Branko Radonić, Stoljeća vrgorskog vina i pršuta, Vrgorac, 2022., str. 17-18.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst