NOVA KNJIGA “Stoljeća vrgorskog vina i pršuta”

Svjetlo dana upravo je ugledala knjiga „Stoljeća vrgorskog vina i pršuta“, autora povjesničara Branka Radonića iz Vrgorca. Izdanje na 120 stranica, objavljeno u Biblioteci djela povijesne znanosti Vrhgorska, sadrži kraći pregled povijesti vinogradarstva, vinarstva, svinjogojstva i pršutarstva Vrgorske krajine kroz posljednjih nekoliko stoljeća.

Uz uvod, zaključak, osvrt na izvore i dosadašnja istraživanja te kratak povijesno-geografski presjek razmatranog prostora, središnje mjesto u knjizi zauzimaju poglavlja o vinogradarstvu i vinarstvu, odnosno svinjogojstvu i pršutarstvu Vrgorske krajine. Povijesni izvori nisu jednako obilni za sve četiri djelatnosti, pa su za vinogradarstvo najbogatiji, a za pršutarstvo najsiromašniji. Ali bez obzira na to, dostupno arhivsko gradivo omogućuje uvid u neke od ovih djelatnosti u razdoblju mnogo ranijem nego se dosad ocjenjivalo u dalmatinskoj historiografiji. S obzirom na vitalnu važnost poljoprivrede za vrgorsko stanovništvo u prošlosti i sadašnjosti, ovo djelo je važan prilog i istraživanju opće povijesti Vrgorske krajine.

U knjizi je objavljen i iscrpan popis izvora i literature, 160 bilješki, 44 fotografije, 13 tablica i 8 grafikona.

Knjigu su izdali Društvo prijatelja vrgorske starine i Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca, a bit će predstavljena u petak 24. lipnja u Gradskom parku u Vrgorcu, na otvorenju 5. Dana Dalmatinskog pršuta i vina, s početkom u 18:30 sati.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst