KLIOFEST 2022. Povjesničar Branko Radonić laureat nacionalne historiografske nagrade „Vjekoslav Klaić“

Profesor povijesti i geografije Branko Radonić, osnivač i predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine, dobitnik je nacionalne historiografske nagrade „Vjekoslav Klaić“ za 2020. i 2021. godinu, koju dodjeljuju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu!

Radonić je na prijedlog Društva prijatelja vrgorske starine nagrađen za promociju povijesti Vrgorske krajine, a nagrada mu je svečano uručena u petak 20. svibnja u sklopu završnog programa 9. Festivala povijesti „Kliofest“ održanog u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U obrazloženju nagrade profesoru Radoniću, a kojega je pročitala dr. sc. Suzana Leček, potpredsjednica Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, stoji:

„Nagrada „Vjekoslav Klaić“ dodjeljuje se Branku Radoniću za popularizaciju povijesne znanosti u medijima i internetskim portalima. U cilju popularizacije i prezentacije povijesti Vrgorske krajine građanima u Vrgorcu i izvan njega, profesor povijesti i geografije Branko Radonić pokrenuo je 2015. stranicu „Vrgorac nekad“, a 2020. i portal Vrgorskestarine.hr. Stranica „Vrgorac nekad“ djeluje na platformi Facebook i od svog pokretanja 2015. do danas na poticajan način popularizira lokalnu povijest u najširoj javnosti objavljivanjem povijesnih fotografija Vrgorca i sela u okolici. Povijesni tekstovi koji se objavljuju na portalu Vrgorskestarine.hr još su važniji ima li se na umu da Vrgorac s okolicom još nema znanstvenih monografija i sinteza svoje povijesti. Ozbiljnošću pristupa, kontinuitetom, inovativnošću i utjecajem na zajednicu popularizacijski projekti Branka Radonića rijetkost su u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj. Važnost toga prepoznalo je Društvo prijatelja vrgorske starine time što je profesora Radonića predložilo za nagradu koja mu se sada i dodjeljuje“.

Inače, prestižna historiografska nagrada „Vjekoslav Klaić“ dodjeljuje se od 2015. za doprinos popularizaciji povijesne znanosti preko knjiga, u medijima, novinama, televiziji, radiju i/ili internetskim portalima, za važne prezentacije povijesnih tema u muzejima i drugdje. Uz Radonića, „Klaića“ je ponio i Hano Uzeirbegović iz Zagreba za radionice „Virtualna povijest“.

Dodijeljene su i ostale nagrade za 2020. i 2021. godinu: „Ivan Lučić“ za životno djelo dr. Zdenku Radeliću i prof. dr. Bruni Kuntić Makvić, „Mirjana Gross“ za knjigu prof. dr. Vjeranu Kursaru i prof. dr. Boženi Vranješ Šoljan te „Ferdo Šišić“ za diplomski rad Filipu Paveliću i Niki Curić.

Sve čestitke na ovom ogromnom priznanju!

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst