U Rašćanima pušteni u rad obnovljeni saranač i pumpa-česma

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Mještani Rašćana jučer su u rad pustili obnovljeni mjesni saranač i pumpu-česmu, na korist svim domaćima i gostima kojima će poslužiti. Obnova je financirana donacijama i dobrovoljnim radom. Nositelj radova je Mjesni odbor Rašćane na čelu s Matkom Bašićem, inače potpredsjednikom Društva prijatelja vrgorske starine.

Obnavljajući saranač i česmu, mještani su u vidu imali i činjenicu da kroz ovaj kraj prolazi sve više biciklista željnjih osvježenja, a ovaj dio Napoleonove ceste, od Rašćana do Vrgorca ima nekoliko česmi i izvora tik uz cestu, ali nažalost svi nisu u funkciji. Zbog toga je Društvo prijatelja vrgorske starine krajem prošle godine predložilo Gradu Vrgorcu da se obnovi česma na izvoru Crnogošće u Dragljanima, kao i da se uredi i pusti u rad dragljanska česma izgrađena još između dvaju svjetskih ratova. Ponudili smo i svoju pomoć u izradi pratećih informativnih ploča. Nadamo se realizaciji projekta u što je moguće skorije vrijeme.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst