Profesor Radonić održavao predavanje o povijesti Gradine učenicima i nastavnicima Srednje škole „Tin Ujević“

Nakon otvorenja izložbe u Osnovnoj školi „Vrgorac“, program „Noći tvrđava“ 2022. u Vrgorcu nastavljen je predavanjem o povijesti Gradine koji je za učenike i nastavnike Srednje škole „Tin Ujević“ priredio profesor povijesti i geografije Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine. Gostovanje je koordinirala članica Društva i pedagoginja škole Matea Mihaljević.

U predavanju u trajanju od 45 minuta profesor Radonić je uvodno govorio o prvim dosad poznatim tragovima života na području Vrgorske krajine koji potječu iz prapovijesti, potom se osvrnuo na arheološke artefakte koji dokazuju da se u Vrgorcu živjelo i u vrijeme Rimljana. U dijelu o srednjem vijeku govorio je isprva o stećcima, a potom i pisanim povijesnim izvorima nastalima od 12. do 15. stoljeća (Ljetopis popa Dukljanina, povelje…) koji spominju župu Gorska, neka vrgorska sela, pa i sam Vrgorac. Posvetio se potom i humskoj velikaškoj obitelji Bogavčić-Radivojević-Jurjević-Vlatković koja je zaslužna za izgradnju Gradine, od starine zvane Grad. Opisao je Gradinu i vrgorsku varoš u vrijeme Osmanlija kada je tvrđava nadograđena, govorio o mletačkom oslobađanju Vrgorca 1690. kao i o izvorima iz 18. stoljeća koji vrlo detaljno opisuju namjenu svih prostorija u tvrđavi. Dijelom se osvrnuo i na Avalu i kamene kule u varoši koje potječu iz osmanlijskog razdoblja.

Zahvaljujemo Srednjoj školi „Tin Ujević“ na domaćinstvu i gostoprimstvu i radujemo se daljnjoj suradnji.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst