Otvorena izložba dječjih likovnih radova „Moja Gradina“ – laureati Karlo Dodig i Patricia Mihaljević

U sklopu 1. „Noći tvrđava“ 2022., u atriju Osnovne škole „Vrgorac“ otvorena je izložba dječjih likovnih radova naslovljena „Moja Gradina“ na kojoj je predstavljeno ukupno 88 likovnih radova koje su u posljednjih mjesec dana izradili učenici ove škole. Predstavljena je i maketa Gradine koja je kolektivno djelo učenika 7.a razreda pod mentorstvom učiteljice povijesti Ivane Ćuže.

Izložbu i samu manifestaciju „Noć tvrđava“ predstavili su predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine prof. Branko Radonić, tajnica Društva i knjižničarka prof. Adriana Turić Erceg, učiteljica likovne kulture prof. Silvija Prusina i domaćin skupa, ravnatelj škole prof. Krešimir Kuran. Otvorenju su prisustvovali brojni učenici i nastavnici ove škole, kao i gosti: gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg, ravnatelj Srednje škole „Tin Ujević“ Drago Mihaljević, ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Žana Pervan-Odak i drugi.

Kako je istaknula profesorica Prusina, izložba je predstavljena kroz galerijski koncept obilaska, u kružnoj kompoziciji. Korištene su brojne tehnike, od crtačkih, kiparskih i slikarskih, a vidljivo je i bogatstvo slikarskih elemenata kroz likovnost koja pršti na sve strane. Na izložbi su prikazani radovi učenika matične i područnih škola Osnovne škole „Vrgorac“.

– „Noć tvrđava“ se prvi put organizira u Hrvatskoj, pa tako i u Vrgorcu, a nadam se da će se održati i ubuduće, pogotovo jer su u manifestaciji na našem području uključena djeca, čime im se daje prilika da kroz kreativno izražavanje upoznaju svoju kulturnu i zavičajnu baštinu i pritom im je i ona sama inspiracija, istaknula je Silvija Prusina, citirajući slikara Pabla Picassa koji je rekao kako je svako dijete umjetnik, samo je problem kako da ostane umjetnik kad odraste.

Tajnica Društva prijatelja vrgorske starine Adriana Turić Erceg ukratko je predstavila rad udruge ističući naše glavne ciljeve: istraživanje zavičajne povijesti, čuvanje baštine, suradnju sa stručnim i drugim ustanovama i zalaganje za osnivanje institucija koje će se baviti vrgorskom poviješću. Naglasila je kako je pandemija koronavirusa onemogućila brojne planirane aktivnosti Društva poput izložbi i predstavljanja knjiga, ali da se to barem dijelom nadoknadilo kroz aktivnosti profesora Radonića u projektima „Vrgorac nekad“ i „Vrgorskestarine.hr“. U planu su različiti projekti pa je tajnica Turić Erceg pozvala sve građane da se uključe kroz pomoć u potrazi za starim fotografijama i predmetima iz povijesti Vrgorske krajine te putem donacija jer Društvo prijatelja vrgorske starine djeluje isključivo volonterski.

Ravnatelj Osnovne škole Vrgorac Krešimir Kuran istaknuo je važnost izvannastavnih aktivnosti svoje osmoljetke, pogotovo navodeći natječaj „Tin i ja“, učeničku zadrugu, školski list te druge projekte domaćeg i europskog tipa poput Erasmus+. Rekao je da se nada da će škola u budućnosti povećati lepezu takvih projekata, pogotovo zato jer su učenici bili lišeni izvannastavnih aktivnosti tijekom pandemije.

– Ova aktivnost u suradnji s Društvom prijatelja vrgorske starine je hvalevrijedna i zahvaljujem se svim učenicima i nastavnicima koji su u njoj sudjelovali. Tim više jer smo jedna od rijetkih škola koja je bila aktivno uključena u „Noć tvrđava“. Prošli tjedan se slavio Dan spomenika i spomeničke baštine i u tom nekom svjetlu ova izložba je došla u pravom trenutku. Uvijek ćemo njegovati aktivnosti koje će približiti naš zavičaj i njegovu kulturnu baštinu učenicima, učiteljicama i građanima Vrgorca, rekao je Krešimir Kuran.

Predsjednik Društva Branko Radonić rekao je kako je cilj manifestacije povezivanje baštinskih ustanova, turistička valorizacija tvrđava i dvoraca, ali u svemu tome najvažnije je animiranje građana, posebno djece i njihovo vezanje za spomeničku baštinu kako bi ona i u 21. stoljeću bila dio zajednice.

– Prezadovoljni smo odazivom na naš poziv, stiglo je čak 88 vrlo uspjelih likovnih radova, a uz njih i lijepa maketa Gradine. Uključenost djece u ovaj projekt je u skladu s dosadašnjim radom i ciljevima Društva prijatelja vrgorske starine gdje djeca zauzimaju vitalno mjesto. Djeca će sutra nastaviti živjeti u našem gradu i jako je važno da ih se uvodi u zavičajnu povijest. A nadam se i vjerujem daleko više nego se to radilo s nama kada smo bili djeca, a to je bilo gotovo ništa. Danas je ipak drugačije, djecu se vodi na Gradinu od vrtića i ona se ponovno povezala sa svojom varoši kako je to bilo u vrijeme njihovih predaka. I ne samo to, 2018. smo radili izložbu o odvodnom tunelu Krotuša u Vrgorskom jezeru, a dan danas djeca to spominju u nastavi geografiji kada se uče krška polja. To je ta nematerijalna korist od ovih aktivnosti kojoj stremimo. Hvala učenicima i nastavnicima na sudjelovanju u projektu. Nitko se nije morao uključiti, ali uključili su se mnogi, istaknuo je Branko Radonić.

Nakon obraćanja prisutnima, u svečanom dijelu programa proglašeni su laureati izložbe. Stručno povjerenstvo je u kategoriji od 1. do 4. razreda proglasio najboljim rad učenika Karla Dodiga (4.b), dok je u kategoriji od 5. do 8. razreda pobijedila Patricia Mihaljević (8.b). Njima je prof. Radonić dodijelio priznanja Društva prijatelja vrgorske starine, dok su zahvalnice za doprinos projektu dobili Silvija Prusina, Ivana Ćuže te kolektivno učenici 7.a razreda, u čije ime su je preuzeli Vito Bagarić i Ante Dropulić, učenici toga razreda koji su se najviše založili u izradi makete Gradine. Nakon završetka programa učenici i nastavnici su razgledavali u izložbu, a ona će biti dostupna i građanima kroz radno vrijeme škole sve do kraja nastavne godine u lipnju.

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst