Vargoraz, Vergoran, Wereraetz… kako se sve pisalo ime Vrgorca u prošlosti?

U nebrojenim povijesnim izvorima nastalima od srednjeg vijeka naovamo koje smo dosad konzultirali a da se tiču Vrgorca i Vrgorske krajine, kao i srodnoj literaturi, mogli smo se uvjeriti da se ime našega grada tijekom povijesti pisalo vrlo raznoliko. Oblik u kojemu je napisano ime Vrgorca ovisi ne samo o jeziku (hrvatski, talijanski, njemački, latinski…) i pismu (latinica, ćirilica, bosančica, gotica) autora, već i razdoblju u kojemu je određeni izvor nastao, zatim o kakvom se izvoru radi i za koju je svrhu nastao. Govornici drugih jezika su nesumnjivo lomili jezik pokušavajući izgovoriti ime grada na vr’ gore pa je brojnost različitih rješenja sasvim logična. Zasad smo pronašli čak 22 verzije (uključujući modernu) na koje je napisano ime Vrgorca, a ne sumnjamo da ih ima još. Sve te verzije su također bogatstvo naše nematerijalne kulturne baštine.

Hadgoracz, Vargoraz, Verdogracu, Verdogratti, Vergolaz, Vergorac, Vergoracz, Vergoran, Vergoratium, Vergoratz, Vergoraz, Vergorazza, Vergorazzo, Vergovaz, Vergovazzum, Virgoriče, Vrgorac, Vrgoraz, Vrhgorac, Vurgoraz, Wereraetz, Wreawetz

Potraga se nastavlja…

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst