Crtica za povijest poduzeća “Jadrantrans” Vrgorac

Autobusi i vozači Jadrantransa Vrgorac, snimljeni 70-ih godina 20. stoljeća (izvor: Vrgorac nekad)

Godine 1965. u Vrgorcu je rasformirano Komunalno-zanatsko poduzeće koje je u svom poslovanju imalo građevinski, prometni i ugostiteljski odjel. Prometni dio poduzeća je tada odvojen u samostalno poduzeće koje je nastavilo poslovati pod ranijim imenom „Lasta, dok je građevinski dio preuzela režijska grupa pri Skupštini Općine Vrgorac, a ugostiteljstvo je ukinuto. Prometno poduzeće „Lasta“ samostalno je djelovalo narednih deset godina, ali je zbog neodrživosti 1975. spojeno sa splitskom poduzećem „Jadrantrans“.

Proces spajanja proveden je na način da je u sklopu Organizacije udruženog rada (OUR) „Jadrantrans“ Split, vrgorska „Lasta“ djelovala kao njegova Osnovna organizacija udruženog rada (OOUR). Integraciju „Laste“ podržala su 42 od 43 radnika na referendumu provedenom u svibnju 1975. godine, a spajanje je provedeno sredinom iste godine.

Ukoliko posjedujete arhivsku dokumentaciju, fotografije, značke, memorabilije i drugo vezano za “Jadrantrans” Vrgorac, javite nam se na e-mail: info@vrgorskestarine.hr

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst