Napustio nas je Ante Matković (1948.-2021.)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon kratke i teške bolesti jučer nas je napustio Ante Matković Ikasov iz Zavojana (1948.-2021.). Ante je bio duša od čovjeka, a skroman kakav je bio, sve oko sebe posebno je oduševljavao svojom marljivošću. Bili smo kod njega prije par godina, u zavojanskom zaselku Matkovići, odakle puca prekrasan pogled na centar sela, pršutanu i crkvu. Srdačno nas je primio u društvu svoje supruge Dušanke.

Davnih godina radio je u industrijskim pogonima u Vrgorcu, a u mirovini, iako slabijega zdravlja, vrijeme je kratio sadeći i održavajući više stotina maslina, krušaka i drugih voćaka. Nema čega nema na Antinu posjedu, a kao da to nije dovoljno, otvorio nam je 2018. vrata svoje radionice i pokazao stotine komada rukotvorina od drveta – držalica za motike i maškline, stolčića svih veličina i dezena te drugoga. Njegove su rukotvorine bile omiljene na svim našim sajmovima jer su privlačile izgledom i iskoristivošću. Bio je vrstan znalac zanata u izumiranju, jedan od posljednjih takvih majstora u Vrgorskoj krajini. Svakom svojom rukotvorinom podsjećao nas je na davno prohujala, teška, a istovremeno jednostavnija i poštenija vremena kada je čovjek u ovom škrtom kamenjaru svojim rukama stvarao sve što je imao.

Ante Matković bio je duša od čovjeka i njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za Zavojane i našu Vrgorsku krajinu. Društvo prijatelja vrgorske starine izražava iskrenu sućut obitelji, rodbini, prijateljima i poštovateljima pokojnog Ante. Počivao u miru Božjem.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst