Telefonski stup u Rašćanima iz 1900. godine dobit će svoju informativnu ploču

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Često zaboravljamo da je uz klasičnu materijalnu kulturnu baštinu vrlo vrijedna i baština koja se tiče početaka tehnologije i modernizacije u našemu kraju. U selu Rašćane su toga itekako svjesni i planiraju informativnom pločom označiti stari telefonski stup u mjestu.

Naime, godine 1900. postavljen je telefonski stup uz Napoleonovu cestu na trasi Split – Metković. Prestao je biti u funkciji 1995. godine, kada su postavljeni novi kablovi pod zemlju, a stari stupovi uklonjeni. Kako bi buduće generacije mogle vidjeti kako je to nekad bilo, mještani Rašćana su sačuvali jedan originalni stup na mjestu na kojem je originalno i stajao, a novom informativnom pločom posjetitelji će o njemu moći više saznati.

Akciju postavljanja vode Hrvatsko planinarsko društvo Čubrijan i Mjesni odbor Rašćane. Oni već duže vrijeme rade na zaštiti rašćanske materijalne i nematerijalne baštine. Obnovili su tako staru mjesnu školu koja se počela graditi 1880. godine i pretvorili je u predivan planinarski dom, a uskoro će biti izdana i knjiga o rodoslovlju rašćanskih obitelji. Radujemo se novim aktivnostima naših Rašćanaća i nadamo se da ćemo im u svemu moći biti pri ruci.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst