Telefonski stup u Rašćanima iz 1900. godine dobit će svoju informativnu ploču

Često zaboravljamo da je uz klasičnu materijalnu kulturnu baštinu vrlo vrijedna i baština koja se tiče početaka tehnologije i modernizacije u našemu kraju. U selu Rašćane su toga itekako svjesni i planiraju informativnom pločom označiti stari telefonski stup u mjestu.

Naime, godine 1900. postavljen je telefonski stup uz Napoleonovu cestu na trasi Split – Metković. Prestao je biti u funkciji 1995. godine, kada su postavljeni novi kablovi pod zemlju, a stari stupovi uklonjeni. Kako bi buduće generacije mogle vidjeti kako je to nekad bilo, mještani Rašćana su sačuvali jedan originalni stup na mjestu na kojem je originalno i stajao, a novom informativnom pločom posjetitelji će o njemu moći više saznati.

Akciju postavljanja vode Hrvatsko planinarsko društvo Čubrijan i Mjesni odbor Rašćane. Oni već duže vrijeme rade na zaštiti rašćanske materijalne i nematerijalne baštine. Obnovili su tako staru mjesnu školu koja se počela graditi 1880. godine i pretvorili je u predivan planinarski dom, a uskoro će biti izdana i knjiga o rodoslovlju rašćanskih obitelji. Radujemo se novim aktivnostima naših Rašćanaća i nadamo se da ćemo im u svemu moći biti pri ruci.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst