Sprovodna povorka niz Pijacu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Sprovodna povorka Vinka Domandžića 1962. godine (arhiv M. Šalinović/Vrgorac nekad)

Izgradnjom nove mrtvačnice na Žbarama i promjenom organizacije ispraćaja, Vrgorac je već desetljeće i pol zakinut za svoj stari običaj sprovodne povorke preko Pijace. Kada bi u malom Vrgorcu osoba preminula, običaj je bio da iz Župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije nakon obreda krene dirljiva povorka preko Korza i Pijace do šamatorja na Žbarama. Proveli bi pokojnika posljednji put ulicom koju je bezbroj puta prevalio tijekom života, a istovremeno bi se zajednica vrlo dostojanstveno oprostila od jednog svog člana. Svaka ta povorka, neovisno tko je pokojnik bio, poznat ili nepoznat, bogat ili siromašan, kretala se istim pravcem i na isti način. Svaki sudionik povorke ponosno je hodao za lijesom pokojnika, znajući da će se zajednica jednoga dana na isti način oprostiti i od njega ili nje. Niz Pijacu do vječnosti.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst