[NAJAVA] I ove godine kuhamo blagdanski bakalar

Dragi građani Vrgorca i Vrgorske krajine, pandemija koronavirusa nam je u ovoj godini oduzela puno lijepih stvari, ali nećemo joj dopustiti da nam uzme i Badnjak! Zato i ove godine tradicionalno kuhamo blagdanski bakalar na Badnjak, i to na vr’ Pijace kako bi barem malo uljepšali blagdansko druženje naših obitelji.

Zbog okolnosti pandemije i protuepidemijskih mjera, ove godine će događaj biti malo drugačije organiziran, i to kao BAKALAR TO GO. Neće kao prošlih godina biti postavljeni stolovi i klupe za objedovanje na platou ispred prostorija Društva, već će biti iznesen samo lonac s bakalarom koji će svim zainteresiranim građanima biti posluživan isključivo u posude koje sa sobom donesu (ponesite posudu s poklopcem i držite je u cekeru jer bakalar zna biti jako vruć!).

Naravno, svi koji odluče doći moraju nositi masku i držati međusobnu udaljenost od drugih ljudi barem dva metra. O tome će se brinuti COVID-redar. Bakalar će posluživati dvije osobe koje će nositi i maske i rukavice. Kruh će biti izrezan na veće komade na susjednom stolu pa ćete se moći slobodno poslužiti i ponijeti kući.

Bakalar dijelimo od 10:30 sati, ali ne morate žuriti, kuhat ćemo veće količine tako da bude dovoljno za sve zainteresirane. Najvažnije je da dođete i ponesete bakalar za ukusan obiteljski ručak u vašem domu. Vidimo se!

Društvo prijatelja vrgorske starine
Vrgorske novine

DOPUNA OD 22. PROSINCA:

Poštovani građani Vrgorca i Vrgorske krajine, kako smo i najavili, u četvrtak, na Badnjak s početkom u 10:30 sati, održavamo „Tradicionalni blagdanski bakalar“ na Pijaci, na platou ispred prostorija Društva prijatelja vrgorske starine kod Doma svete Katarine.

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19 morali smo se prilagoditi novim mjerama na način da će se događaj „Tradicionalni blagdanski bakalar“ modificirati u „Tradicionalni blagdanski bakalar to go“, odnosno ove godine neće biti postavljeni stolovi za objedovanje bakalara, već će se on posluživati isključivo u lončiće koje donesu građani. Dakle, sve će se organizirati poput dostave po koju sami morate doći.

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, uveli smo sljedeće mjere pa vas molimo da ih se pridržavate:

📍 Poslužitelji bakalara će nositi masku i rukavice i posluživat će bakalar isključivo u lončić kojega donese svaki građanin;
📍 Svaki građanin će stajati u redu s najmanje dva metra razmaka uzduž Pijace. O razmaku će se brinuti COVID-19-redari koje su osigurali organizatori;
📍 Stolu s bakalarom istovremeno će moći pristupiti samo jedan građanin ili dvoje ako su iz iste obitelji. Samo posluživanje bakalara će trajati unutar dvije minute;
📍 Na susjednom stolu će biti poslužen kruh kojega će građani na odlasku moći slobodno uzeti;
📍 Kako će bakalar biti kuhan u nekoliko velikih lonaca, pojedini lonac će se posluživati svakih pola sata. Odnosno, prvi lonac će biti posluživan u 10:30 sati, drugi lonac u 11:00 sati, treći lonac u 11:30 sati i tako dalje. To će spriječiti pojavu svake gužve jer će građani moći sami odabrati termin u kojemu će doći, bez straha da će ostati bez bakalara.

Kralj kuha bakalar, ponesite lončiće i uljepšajmo svojim obiteljima, posebno našim starijima Badnjak i božićne blagdane.

Vidimo se!

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst