Natpisi u čast 330. obljetnice oslobođenja Vrgorca i blagdana Svete Kate izvješeni na Domu svete Katarine u Vrgorcu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Povodom nadolazeće velike 330. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija u Morejskom ratu 1690. godine i blagdana Svete Katarine Aleksandrijske, Društvo prijatelja vrgorske starine izvjesilo je dva natpisa duga 5,5 metara na Domu Svete Katarine u Vrgorcu.

Ovim natpisima htjeli smo podsjetiti na veliku obljetnicu i događaj koji je kamen temeljac današnjeg Vrgorca. U isto vrijeme sjetili smo se i svetice Katarine Aleksandrijske kojoj su Vrgorčani u prošlosti pridavali mnogo pozornosti jer je na taj dan Vrgorac oslobođen od Osmanlija, a čemu svjedoči i samo ime doma časnih sestara iz 1934. godine na kojemu su natpisi i izvješeni.

snimio: Saša Peterković

Svjetska pandemija koronavirusa COVID-19 spriječila nas je u izvođenju planiranih aktivnosti povodom ove značajne obljetnice za naš kraj, ali na nekim projektima ipak radimo i očekujte njihovu prezentaciju do kraja ove jubilarne godine.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst