Vrgorac nekad – mali povijesni mozaik i virtualno mjesto okupljanja Vrgorčana

Vrgorac nekad – stranicu posvećenu povijesti Vrgorca kroz razglednicu i fotografiju pokrenuo je 2. ožujka 2015. godine profesor povijesti i geografije Branko Radonić, inače predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine.

Cilj projekta je stvaranje najvećeg albuma Vrgorca i kroz sličice društvenog života njegovih stanovnika kreiranje jednog malog povijesnog mozaika. Vrgorac nekad zamišljen je kao virtualno mjesto okupljanja stanovnika cijele Vrgorske krajine i našega iseljeništva. Stara fotografija najviše vrijedi i najviše može dati samo ako je dostupna svim generacijama za istraživanje i uživanje u njezinim detaljima. Skrivena u nekoj ladici, osuđena na zub vremena, ona će neminovno nestati. Njezina prezentacija na moderan način privlači najšire mase što omogućuje popularizaciju naše lokalne povijesti na jednostavan, vizualno privlačan i svima lako razumljiv način.

Dosad se na poziv autora preko tri stotine Vrgorki i Vrgorčana iz krajine, domovine i dijaspore uključilo u projekt tako što su pregledali obiteljske albume, arhive, škrinje, ormare, tavane i posudili pronađene fotografije na skeniranje. A kada su fotografije objavljene na stranici, mnogi su svojim komentarima upotpunili njihove opise. Time su se građani pokazali kao najveći saveznici ovoga projekta i cilj je da tako bude i dalje. Na stranici je dosad objavljeno više od 1000 fotografija i ona ima blizu 4000 pratitelja, pa koristimo priliku pozvati sve Vrgorke i Vrgorčane da pregledaju svoje albume i posude svoje fotografije kako bi projekt živio i dalje.

Stranicu možete pretražiti na adresi: https://www.facebook.com/Vrgoracnekad

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst