Grad Vrgorac kupuje ruševne Pervanove kuće na Korzu i Pijaci

Pervanove kuće i Pijaca 60-ih godina 20. stoljeća (izvor: FB Vrgorac nekad)

Gradonačelnik Ante Pranić objavio je danas da je nakon dvije godine pregovaranja s vlasnicima postignut dogovor o kupnji kompleksa Pervanovih kuća u samom centru Vrgorcu, na Korzu i Pijaci izgrađenih prije više od stoljeća. Ovi objekti s pripadajućim zemljištem koji su krasili motive razglednica Vrgorca na razmeđu 19. i 20. stoljeća, desetljećima su stajali zapušteni zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nekoliko vlasnika. Nakon uključivanja Grada Vrgorca u tu priču izdavanjem rješenja o rekonstrukciji vlasnici su riješili međusobne odnose i cijeli posjed je 1. veljače 2019. stavljen u slobodnu prodaju za iznos od 1,6 milijuna kuna. Na koncu je prodan Gradu Vrgorcu za 1,03 milijuna kuna, odnosno za iznos koji je procijenio ovlašteni vještak.

Potpisan je međusobni sporazum nasljednika koji uključuje pet osoba, a koje se trenutno nalaze u Njemačkoj, Hrvatskoj i BIH. Grad Vrgorac je prikupio sve potpise, a gradonačelnik je nacrt predugovora s nasljednicima uputio na Gradsko vijeće s prijedlogom da ga se sklopi. Sastavljen je i prijedlog izmjena i dopuna Gradskog proračuna Vrgorca kako bi se ove nekretnine kupile preko dugoročnog kredita, koji se, prema tvrdnji gradonačelnika neće osjetiti, a Pervanove kuće više neće biti ruglo Vrgorca.

Grad Vrgorac će također jedinstvenim urbanističkim rješenjem na temelju javne rasprave definirati konačnu namjenu Pervanovih kuća. Mnogi se nadaju da će se kupnjom ovih kuća otvoriti put da Vrgorac konačno dobije svoj gradski muzej i to na reprezentativnom mjestu, u srcu našega grada.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst