Novinski članak iz 1934. godine koji upozorava na odumiranje tradicije i narodne nošnje u Vrgorskoj krajini

Dvadeseto stoljeće je svugdje u Europi bilo stoljeće modernizacije. Pa tako i u našemu gradiću. A ta modernizacija donosila je za sobom i nestanak ranijeg načina života, odumiranje tradicije i nošnje. Na tu temu se žali i vrgorski dopisnik splitskog Novog doba 1934. godine u članku o stanju u Vrgorcu na tom polju. Članak je vrlo zanimljiv i preporučamo ga na čitanje.

„Kako i po drugim krajevima poslije rata, i ovdje se narod sve više odbija ne samo od svojih starih običaja, nego i od svoje lijepe starinske nošnje. To je znak vremena; ali ne napretka, već vidljivog nazadovanja.

Iako oduvijek siromašan, naš seljak je u prošlosti, prije rata, ipak znao da nekako dovede u vezu kraj s krajem, i da se snadje; troškovi su bili manji, a on ponosniji. On je sam svoje odijelo i obuću pravio od svoga sukna i od kože svojih životinja, i jedina roba koja se seljaku prodavala na našem pazaru bila je indiljana i žutac. Kućna industrija bila mu je mnogo jeftinija; a osim toga ona je odgovarala njegovim ekonomskim prilikama. I to je bilo sasvim u redu. Lijepo je bilo vidjeti našeg kršnog čovjeka i našu stasitu ženu u lijepom narodnom ruhu od starine, što ga je kuća davala.

A, sad? Kupovne čarape i svila, pa čak i puder, pomada za lice i druge stvari, ne samo stoje skupog novca, nego i nezavisnosti čovjeka, ženu ponekada i obraza. A, današnje vrijeme to ni iz daleka ne može da dozvoli. Naša općina ima 12.000 duša, a preko 40 miliona duga. I to je dug najviše zbog tih novih prilika, u kojima se skuplje živi, pošto se narod odbija od starih običaja. To je zlo našega sela, koje treba da se počne liječiti. A to neće izliječiti stariji sa savjetima i opomenama, nego samo mladji, i to primjerom.

Potraje li ovako, to će biti osnovna zapreka da i dalje ne grcamo u teškim prilikama.“

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst