O povijesti Vrgorca. Mi nemamo ništa? Imamo itekako!

Kada govorimo o vrgorskoj povijesti, najopasnija stvar koja nam se događa danas najbolje se može sumirati kroz izjavu: “Mi nemamo ništa”. Još opasnije za Vrgorac, ako nešto i može biti opasnije od trenutnog potpunog zanemarivanja istraživanja njegove povijesti, jeste činjenica da su brojne vrgorske generacije stasale i obrazovale se u “mi nemamo ništa” okruženju i što danas tome kako “mi nemamo ništa” uče i svoju djecu.

A ta konstatacija je nevjerojatno daleko od istine jer u domaćim i inozemnim arhivima i knjižnicama nalaze se deseci tisuća, ako ne i stotine tisuća dokumenata iz kojih se mogu crpiti podaci za lokalnu povijest vrgorskog kraja. Druga je stvar što naši preci kroz 20. stoljeće nisu za to previše marili, ali na nama je da ne ponavljamo njihove greške. Po pitanju istraživanja naše povijesti mi danas sjedimo ispod stabla jabuke prepunog slasnih crvenih plodova i samo trebamo podignuti glavu, ispružiti ruku i ubrati ih.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst