Divićeva ‘Drive-in’ izložba fotografija

Pisac i fotograf iz Vrgorca Jure Divić priredio je drive-in izložbu fotografija povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava. Na parkingu Tesline punionice za električne automobile u Vrgorcu postavio je izložbu fotografija pod nazivom „Knjiga u fokusu“. Na panelima su prikazane fotografije knjiga u različitim ambijentima od knjižnice do plaže, s čime Divić nastavlja ciklus fotografiranja svijeta knjiga i čitatelja. Izložba je postavljena dijelom i na stalcima Društva prijatelja vrgorske starine čiji je Divić član.

– Ove fotografije sam pripremio za izložbu u Rijeci, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture, ali kako je sve odgođeno zbog pandemije koronavirusom, i kako se sve otežano zbog rada u uvjetima zaštite od COVID-19, odlučio sam se za drive in izložbu na parkingu u Vrgorcu, gdje će ljudi dolaziti u automobilima, neće izlaziti iz svojih vozila nego će kroz prozorsko staklo pogledati fotografije i nakon toga se odvesti s parkinga. Na taj način želim obilježiti Svjetski dan knjige i ukazati na važnost narodnih knjižnica, knjige i čitanja i u ovo vrijeme pandemije koronavirusom, gdje je upravo knjiga pomogla ljudima da lakše prebrode izolaciju u svojim kućama.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a sama zamisao se zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

– Moramo se paziti i pridržavati mjera koje je propisao Stožer Civilne zaštite, da nema nikakvih socijalnih kontakata, ali moramo raditi i programe u kulturi, stoga sam se odlučio da drive in izložba traje samo jedan dan, da obilježim Svjetski dan knjige i moj imendan, blagdan Svetog Jure, rekao je Divić na parkingu Tesline punionice u Vrgorcu koja je postala izložbena galerija na otvorenom za ovu prigodu.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst