4. obljetnica papinog blagoslova kipa svete Katarine

Na današnji dan prije četiri godine – 20. travnja 2016. godine, papa Frane je u Vatikanu blagoslovio kip Svete Katarine Aleksandrijske, stare zaštitnice katoličke župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu.

Kip su papi na Trg svetoga Petra donijeli vrgorski vjernici u sklopu svoga hodočašća Italijom, a izrađen je u radionici u Napulju na temelju stare slike svetice koja je sačuvana u sakristiji župne crkve u Vrgorcu. Kip je donesen u crkvu par mjeseci ranije.

Svetica Katarina Aleksandrijska štuje se u Vrgorcu od 1690. godine, jer je na njezin dan naš grad oslobođen od osmanlijske vlasti.

Oduvijek se stara zaštitnica ove župe štovala u našemu gradu, možda najviše od svih svetaca, ali posljednjih desetljeća kao da je to malo zapostavljeno. Vjernici su se zato aktivirali, izradili svetičin kip kojega je blagoslovio papa Frane te posljednjih nekoliko godina sudjeluju u procesiji na njezin blagdan.

Štovanje svete Kate u Vrgorcu važan je primjer naše lokalne nematerijalne baštine.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst