Davor Jelavić predstavio knjigu “Vrgorac – biser Gorske župe”

Vrgorčanin Davor Jelavić, istraživač lokalne povijesti posljednjih petnaestak godina, objavio je svoju treću knjigu naslovljenu „Vrgorac – biser Gorske župe“. Na gotovo 250 stranica sintetizirao je povijest Vrgorca od srednjeg vijeka do 18. stoljeća služeći se brojnim i raznovrsnim povijesnim izvorima srednjovjekovne, mletačke i crkvene provenijencije. Na početku svoga djela autor govori o srednjovjekovnim velikašima iz obitelji Radivojević – Jurjević – Vlatković koja je upravljala vrgorskim područjem u kasnom srednjem vijeku, nakon čega opisuje vremena osmanlijske uprave od kraja 15. do kraja 17. stoljeća. Potom piše o oslobođenju Vrgorca od Osmanlija 1690. godina i naseljavanju katoličkog stanovništva od kojega potječu današnji Vrgorčani. U ovoj knjizi Jelavić je obradio i vrgorskog junaka i serdara Radu Miletića stavljajući ga u povijesni kontekst i demistificirajući brojne dosadašnje legende koje nemaju uporište u izvorima.

Svoju novu knjigu autor je predstavio u subotu ujutro u ispunjenoj dvorani Poduzetničkog centra u Vrgorcu. Uz autora, okupljenima su se obratili direktorica Turističke zajednice Vrgorac Željka Opačak, ravnatelj Konzervatorskog odjela Imotski Ivan Alduk i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. Za glazbeni dio programa bila je zadužena Ivanka Prusac.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst