U galeriji Društva svečano otvorena izložba radova likovne udruge ARS

Nakon otvaranja izložbe likovnih radova dječje sekcije Likovne udruge ARS prošlog četvrtka, a koju je posjetilo nekoliko stotina Vrgorčana, večeras je na istom mjestu, u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine, svečano otvorena izložba sekcije odraslih. Pod mentorstvom umjetnice Elene Klaričić, javnosti je predstavljeno četrdesetak radova koje su naslikale članice sekcije: Ines Markotić, Ineska Ćutuk, Jadranka Šalinović, Denica Erceg, Dijana Govorko, Nada Jakičević, Slađana Milićević, kao i sama Klaričić Kučanin.

U pozdravnom govoru okupljenima se na početku obratio Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine. Rekao je da mu je nakon vrlo uspjele dječje izložbe čast na istom mjestu može pozdraviti i članice sekcije odraslih s nadom da će i njihova izložba postići još veći uspjeh.

– Oduševili ste nas svojim motivima i živim bojama u radovima koje ste strpljivo slikali. Velika pohvala Eleni i njezinim kolegicama na divnim slikama. Naš grad je prepun skrivenih talenata, samo moramo pronaći načina da ih izvučemo na površinu i pokažemo svima, rekao je Radonić.

Mentorica likovne sekcije odraslih Elena Klaričić Kučanin zahvalila se Društvu prijatelja vrgorske starine što je likovnoj udruzi ustupilo prostor galerije, kao i Centru za kulturu i baštinu te Gradu Vrgorcu na pomoći.

– Starija sekcija udruge ARS postoji još od 2007. godine, a jedna naša članica – Snježana Galić, je nažalost i preminula. Prošlo je dosta ljudi kroz sekciju, a trenutno imamo sedam aktivnih članova. Slađana je došla zadnja i zajedno smo postavili ovu izložbu. Nadamo se da ćete uživati u slikama onako kako smo mi uživali stvarajući ih, rekla je Klačić Kučanin.

Akademska slikarica Kornelija Bajalo Roskam rekla je kako je dugogodišnji rad ove skupine rezultirao ozbiljnim pristupom slikarstvu. To se doživljava kroz materiju, kolorite, kompoziciju i jedno puno zrelije shvaćanje procesa nastanka slike.

– Ono što mene kao umjetnicu najviše zanima su uvjeti u kojima ove slike nastaju. Dakle uvjeti u lokalnoj razini u kojoj se nešto ovakvo može realizirati. U našoj svakodnevnici neke nas stvari čine zadovoljnima: hrana, piće, zrak, ispunjene želje, no što je sa duhovnošću i kreativnošću? Bez toga čovjek može živjeti, ali mu cijelo vrijeme nešto nedostaje. Tijek umjetnosti kroz civilizacije je pokazao da je kreativnost nužno potrebna za opstanak čovjeka i njegova identiteta, a mi možemo biti siti i zadovoljni, ali nema potpunog zadovoljstva bez sustavnog pristupa svijetu oko sebe kroz umjetnost, od najmanjeg djeteta do odrasle osobe. Ono što mi danas doživljavamo na izložbi je iskustvo dugogodišnjeg rada i vidljiva je zrelost koja se dogodila, zahvaljujući ulaganju u kulturni razvoj, onoliko koliko je to moguće. Počevši od udruge koja je mukotrpnim radom i zalaganjem omogućila galerijski prostor, do naše Elene koja skrbi za egzistenciju duha grupe koju ona vodi, rekla je između ostalih Bajalo Roskam.

Izložba će u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine na Pijaci biti otvorena do 30. prosinca, i to svakim danom od 17 do 19 sati. Organizatori pozivaju građane da dođu, razgledaju izložbu, upišu se u knjigu dojmova, uzmu katalog, a ukoliko to žele, mogu ostaviti i skromnu donaciju kojom će se kupiti boje za slikanje nekih novih umjetničkih uspješnica.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst