U galeriji Društva svečano otvorena zajednička likovna izložba vrgorske djece

Večeras je u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine svečano otvorena izložba likovnih radova polaznika dječje sekcije Likovne udruge ARS Vrgorac. Pod mentorstvom likovne umjetnice Elene Klaričić Kučanin, svoje radove izložilo je 18 vrgorskih dječaka i djevojčica, i to: Marta Marija Barbir, Ante Dodig, Leon Erceg, Nina Erceg, Mara Gašpar, Nina Grljušić, Gabriela Hrstić, Mia Ilić, Dora Markotić, Sunčica Markotić, Meri Mihaljević, Mirko Šošić, Petra Šošić, Tea Tolj, Nadja Ujdur, Lana Vujčić, Ana Vukosav i Katja Vukosav.

Galerija Društva bila je premalena za sve one koji su došli razgledati izložbu, a među njima brojna djeca, braća, prijatelji i razredni kolege malih likovnjaka. Sa četrdesetak radova na trećoj izložbi dosad, ova izuzetno talentirana skupina je oduševila svojim snažnim bojama, raznolikim motivima i sigurnošću poteza, iako se uglavnom radi o djeci ranije osnovnoškolske dobi.

Na otvaranju izložbe okupljenima se na početku obratio domaćin, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić ističući da ga je dopala velika čast što je mogao večeras pozdraviti sve prisutne, pogotovo male umjetnike.

– Samim ulaskom u galeriju mogli ste odmah primijetiti svu raznolikost motiva i boja radova prikazanih na ovoj izložbi. Oduševljen sam što naša djeca u Vrgorcu imaju prilike pokazati svoj talent uz stručno vodstvo i što mogu ostvariti iskustvo galerijskog izlaganja svojih radova, dakle, sve ono što mi nismo mogli kada smo bili djeca. Čestitam Eleni što je uspjela na površinu izvući veliki talent naše djece i nadam se da ćete nastaviti i dalje ovako uspješno raditi. Društvo će vam svojim prostorom i logistikom biti na raspolaganju, rekao je Radonić.

Mentorica dječje likovne sekcije Elena Klaričić Kučanin citirala je poznatu poslovicu da se samo srcem dobro vidi, dok je bitno očima nevidljivo.

– To je moto naše izložbe, jer je u svaku ovu sliku utkano srce i duša djeteta. Zahvalila bih se Društvu prijatelja vrgorske starine koje nas je ugostilo u ovim prekrasnim prostorima gdje svaka ova slika može doći do punog izražaja i vidjeti se u punom svjetlu. Zahvaljujemo se i Gradu Vrgorcu te Centru za kulturu i baštinu na pomoći. Ovo je naša treća izložba, postojimo već tri godine. Zahvaljujem se roditeljima koji od prvog dana podržavaju svoju djecu u otkrivanju predivnog svijeta slikarstva, boje, mašte i kreativnosti. Cilj našega rada je u biti stvaranje strpljenja u djece, jer svaka ova slika iziskuje trud i rad i za neke od njih je trebalo i više od 15 sati likovnih radionica. Radimo i na tome da djeca shvate različitosti pa i unutar istih motiva. Večeras je tu 18 malih izlagača, što samo po sebi pokazuje koliko u našem gradu postoji umjetničkih duša. Bilo ih je prije, a postoje itekako i sada u raznim vidovima umjetnosti, od slikarstva do glazbe, rekla je Klaričić Kučanin.

Izložbu je posvetila svom prerano preminulom bratu Matku Klaričiću Maxu koji je, kako je naglasila, bio poznat po svome radu rukama, ali mnogi ne znaju da je bio i slikar.Izložba je u galeriji Društva prijatelja vrgorske starine otvorena slijedećih tjedan dana, svakim danom od 17 do 19 sati. Dođite i razgledajte.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst