Društvo na Biklijadi

Društvo prijatelja vrgorske starine predstavilo je svoj rad i izdanja na ovogodišnjoj, jubilarnoj 20. pučkoj fešti Biklijadi, posvećenoj bikli, lozi i kozi. Posjetitelji su mogli dobiti knjigu ‘Tamo doli’ autora Jure Divića, koju smo izdali u sklopu naše biblioteke Augustin, te neke Divićeve ranije radove. Osim toga, bio je dostupan i izložbeni katalog ‘Vrgorska poljoprivreda nekad’.

Jure Divić je cijelu večer potpisivao svoje knjige, a katalozi su začas nestajali sa stola. Prvi put smo imali štand na nekoj manifestaciji i prezadovoljni smo odazivom građana. Dogodine ćemo biti još bolji. Zahvaljujemo našoj vrijednoj volonterki Luciji Divić koja je vješto organizirala štand, zatim Turističkoj zajednici grada Vrgorca koja nas je pozvala, kao i svim građanima koji su došli do našeg malog punkta.

Na sinošnjoj Biklijadi svoj štand je postavio i Park prirode Biokovo. Djelatnica parka Vedrana Vela Puharić sa sobom je donijela misterioznu biljku koju je opjevao Tin Ujević. Onaj tko je pogodio ime biljke, dobio je vrijedne poklone parka. Radilo se naravno o kaloperu čije su ime otkrile dvije Vrgorke nakon što su pjesmu “Odlazak” izveli Pučki Pjevači Župe Dusina.

Nakon završetka nagradne igre, pitar sa kaloperom gospođa Puharić je svečano uručila Društvu prijatelja vrgorske starine na brigu, a preuzeo ga je naš član Jure Divić. Time smo Juri dali važan zadatak redovnog zalijevanja biljke koja je gotovo nestala na našim područjima, a postala je bezvremenska zahvaljujući velikom Tinu i njegovim stihovima: “I blijesak slavna šestopera, i miris (miris) kalopera”.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst